NavMenu

Prvi muzej animiranog filma - Vranje od jeseni postaje centar "crtaća"

Izvor: Blic Sreda, 17.02.2010. 14:11
Komentari
Podeli

U Vranju će ove godine biti otvoren muzej animiranog filma, jedini ove vrste u Srbiji i jugoistočnoj Evropi. Prema rečima osnivača i voditelja Škole animiranog filma u Vranju Miroslava Simonovića, u muzeju animacije biće izložene stare kamere, projektori, montažni stolovi i druga zastarela i prevaziđena oprema, kojom su se izrađivali crtaći.

Projekat za otvaranje muzeja uveliko se radi, pa se samo čeka da gradske vlasti obezbede odgovarajući prostor. Zamišljeno je da se stalna muzejska postavka smesti u staro zdanje ovdašnje Pošte. O otvaranju muzeja uskoro treba da odluči Gradsko veće Vranja.

– Za otvaranje muzeja animiranog filma zainteresovana je Ambasada Francuske u Beogradu, koja je izrazila spremnost da finansijski podrži ovaj projekat. Za otvaranje muzeja dobili smo saglasnost Muzeja jugoslovenske kinoteke, koja treba da nam ustupi deo eksponata. Muzej će imati kreativne radionice u kojima će u izradi animiranih filmova u različitim tehnikama učestvovati đaci i studenti. Zamišljeno je da učesnici ekskurzija rade animirane filmove tehnikom piksilacije. Reč je o animaciji s ljudima i stvarima – rekao je Simonović.

U Školi animiranog filma ističu da francuska ambasada u srpskoj prestonici nastoji da se pobratime Vranje i grad Ansi, u kojem se nalazi sedište Svetske organizacije animiranog filma(ASIFA). Neki novi klinci u Vranju 22 godine makazama, olovkama, flomasterima, bojicama, plastelinom i papirima pronose zemaljskom kuglom slavu varoši Bore Stankovića. Kroz ovu renomiranu školu prošlo je više od hiljadu mladih autora od 9 do 22 godine, koji su osmislili preko 150 animiranih filmova. Crtani filmovi vranjskih "šafovaca" prikazani su u više od 160 zemalja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.