Izvor: Balkan Green Energy News | Subota, 11.07.2020.| 13:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novosadska toplana pustila u rad još jednu kogeneracionu elektranu

Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Otvaranjem kogeneracione elektrane Jug, kapaciteta četiri megavata električne energije (MWe) i četiri megavata toplotne energije (MWt), sistem daljinskog grejanja Novog Sada uspeo je da 50% energije za pripremu tople potrošne vode obezbedi iz otpadne toplote gasnih motora.

Na taj način je od 2016. do 2020. Novosadska toplana migrirala baznu proizvodnju toplotne energije za pripremu tople potrošne vode na dva kogeneraciona postrojenja ukupne snage 14MWe + 14MWt – Jug i Zapad, koje je otvoreno 2016.

Projekat izgradnje kogeneracione elektrane Jug, vredan 4,2 mil EUR, započet je 2018. i realizovan u sklopu sprovođenja strategije razvoja sistema dalјinske energetike Grada Novog Sada.

Kogeneraciona elektrana Jug plasiraće kao povlašćeni proizvođač električne energije u elektrodistribu­tivnu mrežu po stimulisanoj ceni oko 30.000 MWh godišnje. Takođe, svake godine predavaće i približno 30.000 MWh toplotne energije.

Elektrana će u nominalnom režimu 4MWe + 4MWt raditi 365 dana u godini, 24 časa dnevno, uz zastoj samo za planirani servis.

- Izuzetno pozitivni rezultati rada kogeneracione elektrane Zapad u prethodne tri godine bili su motiv za Novosadsku toplanu da izgradi još jedno postrojenje u Novom Sadu - kaže Dušan Macura, zamenik direktora Novosadske toplane, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Ovim projektom, koji je u potpunosti finansiran iz sopstvenih sredstava kompanije, pored elektrane bila je obuhvaćena i građevinska rekonstrukcija toplotnog izvora TO Jug sa zaštitom od buke, izgradnja novog cirkulacionog i kotlovskog postrojenja za toplu potrošnu vodu, sistema hemijske pripreme vode, kompresorske stanice, mašinske radionice, komandne sale i drugih pomoćnih podsistema.

Kompletan projekat realizovan je primenom Yellow FIDIC uslova ugovaranja. Zanimljiva okolnost da je kogeneraciona elektrana Jug izgrađena na temeljima prve novosadske električne centrale.

- Na ovako veliki korak Novosadska toplana se odlučila rukovodeći se pre svega činjenicom da kogeneracija sa gasnim motorima predstavlјa visokoefikasan proces transformacije primarne energije, ali podrazumeva i smanjenje emisije zagađujućih materija u atmosferu, što je jedan od naših strateških ciljeva. Električna energija proizvedena u visokoefikasnoj kogeneracionoj elektrani tretira se kao zelena energija, odnosno Novosadska toplana je kao povlašćeni proizvođač predaje elektroenergetskom sistemu - objašnjava Macura.

Realizacije ovog projekta je od strateškog značaja u procesu transformacije iz konvencionalnog u moderan i održiv sistem dalјinske energetike, što za krajnji cilј ima da se benefit iz ušteda prebaci na krajnje korisnike snižavanjem cena i da se istovremeno obezbede sredstva za dalje investiranje u povećanje efikasnosti sistema.

- Ovaj projekat je od velikog značaja za korisnike usluga sistema daljinskog grejanja i Grad Novi Sad, a Novosadsku toplanu je pozicionirao na mesto lidera u zemlјi, budući da je prva i trenutno jedina toplana u Srbiji sa kogeneracionim elektranama u eksploataciji - naglašava Macura.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.