NavMenu

Bosiljak, biljka nad biljkama koja ima brojna zdravstvena svojstva

Izvor: eKapija Subota, 11.07.2020. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Bosiljak je višegodišnja zeljasta biljka poreklom iz Indije - ova moćna biljka puno je više od običnog začina, jer brojne su zdravstvene dobrobiti po ljudski organizam koje njegova konzumacija donosi sa sobom - reč je o biljci nad biljakama.

Ime bosiljak dolazi od grčke reči basileus, što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. U Indiji je bosiljak nakon lotusa najsvetija biljka, te se veruje da štiti dušu i zato se koristi pri meditacijama. U Italiji je oduvek bio simbol ljubavi, pa su ga Italijanke nosile kako bi privukle udvarače, prenosi infobijeljina.com.

Idealan začin

Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. Kulinari ga preporučuju kao dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidžana. U mediteranskoj kuhinji predstavlja sastavni deo sosova i preliva za jela s testeninom. Sušeni bosiljak ima jači ukus od svežeg, pa ga treba dodavati u variva i razna druga jela od povrća.

Tradicionalna medicina

Tradicionalna medicina takođe ceni lekovita svojstva bosiljka. Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije. Sok od lišća koristi se protiv prehlada, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo. Delotvoran je i kod upala mokraćnih puteva, za uklanjanje nesanice i ublažavanje nervoze, podsticanje apetita.

Čaj od bosiljka svakako bi trebalo da piju dojilje, jer pospešuje stvaranje mleka. Sprema se tako što se listovi osušene biljke preliju ključalom vodom i ostave da odstoje deset minuta. Ovaj napitak može da se pije svaki dan, ali posle osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.

Istraživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, a pre svega oni zahvaćeni artritisom.

Problemi s kožom

Pasta napravljena od bosiljka deluje kao sjajno rešenje protiv upala. Naime, zeleni listići su prirodni antibiotik i deluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitaliziraju kožu. Čak i ako imate čisto lice, šanse su da imate zone na licu koje su označene problematičnim. Međutim, priroda nudi pomoć u vidu boslijka - jednostavno prislonite listić biljke na problematičnu zonu, ostavite pet minuta neka deluje. Nakon toga lice dobro isperite mlakom vodom.

Zdravlje grla

Prokuvana voda s bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu takođe možete koristiti za grgljanje. Kako biste se rešili upala u usnoj šupljini, jednostavno žvaćite nekoliko listova bosiljka. Ne samo da ćete se rešiti dosadne upale, nego ćete pročistiti krv i sniziti nivo holesterola.

Saveznik žena

Osim što je blagonaklon za probavu, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega - čije upale leči, jednako kao i upale bešike. Ni žene nisu zaobiđene kada je u pitanju urinarni trakt, s obzirom na to da bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice, te kod neredovnih menstrualnih ciklusa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.