NavMenu

BiH više nije na EU listi visokorizičnih zemalja za pranje novca i finansiranje terorizma

Izvor: Indikator Petak, 10.07.2020. 13:00
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina od 9. jula zvanično nije na EU listi visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u svom režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma koji predstavljaju znatnu pretnju finansijskom sistemu Unije.

Kako navode iz Ministarstva pravde BiH, na snagu je stupila Delegirana uredba Komisije od 7. maja 2020. godine, kojom je revidirana lista visokorizičnih trećih zemalja. Revidirana lista je u većoj meri usklađena i s listom FATF-a.

- Evropska komisija je prepoznala napredak i poduzete mere u ovoj oblasti koje je BiH ostvarila u proteklom razdoblju, te je zaključila da u ovoj fazi, prema dostupnim informacijama Bosna i Hercegovina nema strateške nedostatke u režimu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Komisija će nastaviti da prati delotvorno sprovođenje takvih mera. Ministarstvo pravde BiH je kroz svoj rad u proteklih nekoliko godina dalo značajan doprinos jačanju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, posebno kroz ključne izmene i dopune krivičnog zakonodavstva BiH i kroz izmene i dopune Zakona o udruženjima i fondacijama BiH - naglašavaju iz Ministarstva pravde BiH.

Nadalje, navode, u periodu 2016-2018. godina, Ministarstvo pravde BiH je učestvovalo u radnoj grupi sa osam podgrupa (čiji su članovi bili predstavnici institucija sa državnog nivoa, nivoa entiteta i Brčko distrikta), koja je sprovela nacionalnu procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma pod pokroviteljstvom Svetske banke.


- Bitno je naglasiti da je i zajedno sa EU Ministarstvo pravde BiH kroz projekat "Izgradnja kapaciteta državnih institucija za vođenje dijaloga o javnoj politici sa civilnim društvom" (projekat CBGI) uspostavilo e-registar, a sve ovo je u konačnom doprinelo ispunjavanju uslova za skidanje BiH s FATF-ove sive liste rizičnih zemalja, a od danas i sa EU liste - naglašavaju iz Ministarstva pravde BIH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.