Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 09.07.2020.| 13:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saradnja Srbije i Rumunije na opremanju dijagnostičkog odeljenja u Kovačici

Ilustracija (Foto: Gergely Zsolnai/shutterstock.com)
Opština Kovačica je partner Opštini Berlište u Rumuniji na projektu pod nazivom "Povećanje kvaliteta medicinskih usluga za prekogranične zajednice", koji se finansira u okviru prekograničnog programa Interreg-IPA CBC Rumunija - Srbija.

Projekat je započet u januaru ove godine i realizuje se do decembra 2021. godine, a predstavljen je na uvodnoj konferenciji u Kovačici. Ukupna vrednost projekta je 418.639 EUR, od čega je 120.498 EUR rezervisano za deo projekta koji se sprovodi u opštini Kovačica.

Rukovodilac Odeljenja za investicije i razvoj u Opštinskoj upravi Kovačice i menadžer pomenutog projekta Danijel Magdu naglasio je da je opšti cilj projekta poboljšanje osnovnih medicinskih usluga kroz ostvarivanje inovativnih i visoko kvalitetnih usluga, da se one trajno uspostave i da budu dostupen u marginalnim područjima.

On je dodao da je poseban cilj razvoj medicinske infrastrukture, koji se ogleda u nabavci dva nova ultrazvučna uređaja i digitalizacija rendgena, čime bi se pružio bolji kvalitet zdravstvenih usluga.

- Uređenje i opremanje dijagnostičkog odeljenja omogućiće brže i efikasnije pružanja usluga svim pacijentima na teritoriji opštine Kovačica, sprečavanja teških bolesti i povećanja stepena uspešnosti u izlečenju pacijenata, boljeg kvaliteta, brže i efikasnije usluge za stanovnike opštine Kovačica, prevencije teških bolesti i povećanje stope uspeha u izlečenju pacijenata - ističe Magdu.

Projektom je još obuhvaćena edukacija i prevencija u oblasti zdravstva. Tri lekara će održati predavanja u oblasti zdravlja, osnovnim metodama lečenja, važnosti obavljanja redovnih analiza i odgovarati na pitanja prisutnih.

Realizacija ovog projekta doprineće i povećanju među-institucionalne saradnje i kapaciteta između prekograničnih pružaoca usluga iz naše zemlje i susedne Rumunije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.