Izvor: Beta | Sreda, 08.07.2020.| 16:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rod maline prepolovljen, a cena ne raste

Ilustracija (Foto: Lance Grandahl/unslash)
Predsednik Udruženja proizvođača malina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je rod malina ove godine u Srbiji manji do 50%, a da otkupljivači nude samo za 10-15 dinara veću akontnu cenu nego prošle godine, od 190 do 200 dinara za kilogram.

On je za Betu rekao da se malina u maloprodaji i na pijacama prodaje po cenama iznad 500 dinara, pa da prodavci i preprodavci enormno zarađuju na račun proizvođača.

- Nije normalno da preprodavci podignu veleprodajne cene za 150 odsto i da zarade 300 dinara po kilogramu samo zato što su maline kupili od proizvođača i upakovali u plastične posude - rekao je Radović.

On je rekao da otkupljivači prilikom preuzimanja tog voća obračunaju akontnu cenu, a novac i ako kasnije ima doplate isplaćuju tokom cele godine, a pojedini su pre mesec dana završili isplatu maline prodate prošle godine.

- Maline bi u otkupu na veliko trebalo da koštaju bar 230-240 dinara po kilogramu i da rod nije prepolovljen nevremenom i poplavama u centralnoj Srbiji, u Arilju i Ivanjici gde je centar proizvodnje malina - rekao je Radović.

Dodao je da su proizvođači kojima su maline uništene nevremenom u gubitku i da cena bude i 240 dinara koja bi, kako ocenjuju, bila "realna".

- Hladnjače će ove godine ostati poluprazne. Otkupljivači, vlasnici hladnjača su uvek tvrdili da cenu malina određuju ponuda i tražnja i sada je prilika da ponude tako formiranu cenu - rekao je Radović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.