Izvor: Politika | Četvrtak, 13.01.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kreditni biro pri Udruženju banaka Srbije registruje neredovne platiše, uskoro i podaci o firmama

Ukoliko korisnik kradita 2,5 meseca uzastopno ne ispunjava prispele obaveze, ili prekoracuje “dozvoljeni minus” po tekucem racunu, podaci o tome bice registrovani u Kreditnom birou, a moguca posledica je i privremena diskvalifikacija za novo zaduzivanje kod banaka. Od sredine oktobra 2004 god, kada je poceo sa radom, pri Udruzenju banaka Srbije, Kreditni biro, cije clanice su 43 banke, koje posluju u Srbiji, dao je vise od 50.000 izvestaja o bankarskim klijentima. Uvidom u podatke Kreditnog biroa, koji je omoguce jedino uz pismenu potvrdu klijenta, svaka banka ima uvid u postojeca kreditna i druga zaduzenja gradjana, kao i u njihovu urednost u ispunjavanju obaveze.

 

Do kraja februara 2005 god u bazu Biroa uci ce i oni koji se odnose na urednost klijenata u postovanju ugovora o lizingu, cija je ukupna dosadasnja vrednost oko 250 mil EUR.

 

Od 01.aprila 2005 god “pod lupu” banaka i Kreditnog biroa doci ce i firme cija ce zaduzenja po kreditima i druge obaveze, kao i urednost u njihovom vracanju, takodje biti registrovani. U medjuvremenu, Kreditni biro ce nastojati da sklopi ugovore i sa Upravom javnih prihoda, odnosno Poreskom upravom, kako bi se i iz njenih baza obezbedile azurne informacije o urednosti bankarskih klijenata, pre svega pravnih lica, u placanju poreza.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.