NavMenu

REBEC 2020: Region Jugoistočne Evrope interesantan za investitore - Ostaćemo konkurentni ako se bolje povežemo

Izvor: eKapija Sreda, 08.07.2020. 10:15
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Korona-kriza je ukazala na probleme koji postoje u sistemu, poslovima, životnom stilu za koje je potrebno pronaći rešenje, ali nije ista kao ona iz 2008. godine, složili su se govornici panela "Property Investment Panel 2020/2025" u okviru onlajn samita REBEC 2020, napominjući da investitori prepoznaju region jugoistočne Evrope (SEE) kao važan.

Najbitnije je fokusirati se na to da ostanete konkurentni, bez obzira na vrstu investicije, rekao je Tim Wilkinson, Cushman & Wakefield Echinox.

Govoreći o investicijama u turizam naveo je da je potrebno sagledati investicije u turističke objekte u odnosu na to ko će biti gosti, kao i da li se zasniva na poslovnom turizmu.

- Poteškoće će imati oni koji se fokusiraju na inostrane turiste. Ipak, vreme će pokazati, jer smo sada svi još uvek "u mraku" - rekao je.

Kada je reč o kancelarijskom prostoru, sve više ljudi se odlučuje na rad od kuće, a biće zanimljivo videti koji će biti rezultati ovoga, posebno govoreći o produktivnosti radnika, smatra Lavinia Ionita Rasmussen, NNDKP iz Rumunije.

- Još je rano govoriti o trendu ili o promenama u ovom segmentu. Tehnologija i digitalizacija već sada omogućavaju ljudima da bezbedno rade na daljinu. Moguće je i da će zakupci uvideti da na ovaj način mogu da redukuju troškove - dodala je.

Manfred Wiltschnigg, Galcap Europe iz Austrije smatra da će u budućnosti kompanije razmišljati o tome da li su im potrebne promene i transformacije.

- Neke će smanjiti poslovni prostor, neke će razmišljati o fleksibilnom ranom vremenu – precizirao je.

Govoreći o logistici i industriji, Wilkinson je naveo da će u budućnosti morati da se traže bliže lokacije, kada je reč o lancu snabdevanja.

- SEE je odličan region, ali je potrebno unaprediti infrastrukturu, posebno povezivanje sa lukama. Važno je i privući radnu snagu, koja je otišla u inostranstvo da potraži bolje poslove - naveo je.

Lavinia Ionita Rasmussen je dodala da u Rumuniji privatni investitori ulažu u puteve, kao što su priljučni putevi, ali da se očekuje da Vlada uradi nešto po tom pitanju.

- Zanimljivo je da industrijski i logistički segment imaju porast, bez obzira na ovo - istakla je.

Pomenula je i sektor nekretnina, rekavši da imaju dobre projekte u okolini Bukurešta, te da je ovo rezultat potražnje.

- Što je ekonomija bolja, bolja je i potražnja. Tu i država može da pomogne sa povoljnim kreditima za kupovinu nekretnina - smatra.

Manfred Wiltschnigg je rekao da je većina stanova u Austriji namenjena izdavanju, te da je manja potražnja za kupovinom nekretnina u odnosu na SEE.

Domaćin panela bio je Andreas Schiller, iz Schiller Publishing House, koji je zaključio da su u situaciji sa koronavirusom dve reči najzvučnije – šok i nada, te da one oslikavaju ovaj period.

Aleksandra Kekić

Saznajte OVDE koje su još teme bile aktuelne na samitu REBEC 2020.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.