Izvor: Tanjug | Utorak, 07.07.2020.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Francuska ima novu Vladu - Ministar finansija Bruno Le Mer obećao plan oporavka

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Chen Yunyu)
Francuski ministar finansija Bruno Le Mer, koji je ponovo imenovan na tu funkciju, obećao je danas plan oporavka namenjen kompanijama za ponovno pokretanje ekonomije, ali je obećao da neće izgubiti kontrolu nad potrošnjom.

- Verujte mi, nećemo odustati od politike ponude, koja nam je već pomogla da pobedimo na industrijskom frontu - rekao je Le Mer u govoru u svom Ministarstvu, pomenuvši da je rast Francuske bio među najvišim u evrozoni pre pandemije koronavirusa, preneo je Reuters.

- Naš plan oporavka biće "zelen" - istakao je on.

Le Mer je dodao da ne dolazi u obzir da se ekonomski podsticaji postignu na štetu javnih računa kojima se dobro upravlja na duži rok.

Aleksis Koler, generalni sekretar predsednika Francuske Emanuela Makrona, predstavio je juče sastav nove Vlade premijera Žana Kasteksa. Koler je predstavio imena 16 ministara i 15 ministara bez portfelja.

Francuska televizija BFM je javila da je najznačajnija promena u odnosu na prethodnu vladu, odlazak ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastenera i ministarke pravde Nikol Belubet.

Ministar unutrašnjih poslova u novoj Vladi je Žeral Darmanen, dok se na čelu Ministarstva pravde nalazi Erik Dipon-Moreti.

Žan Iv Le Drijan ostaje na mestu ministra spoljnih i evropskih poslova u novoj francuskoj Vladi.

Kako navodi Be-Ef-Em, pored ostalog, Ministarstvo obrazovanja, omladine i sporta vodi Žan-Mišel Blanke, dok je na čelu Ministarstva odbrane Florens Parli. Ministarstvo rada vodi Elizabet Born, a Rozlin Bašlo je ministarka kulture. Ministar privrede i finansija je ponovo Bruno Le Mer.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.