Izvor: Večernje novosti | Utorak, 07.07.2020.| 09:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu kupovina još 100 autobusa za Beograd - Tender krajem ove godine

Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Od kupovine 100 autobusa Grad Beograd nije odustao, uprkos smanjenju priliva novca u prestoničkoj kasi, na šta je uticala pandemija virusa korona. Tender bi, kako je Novostima rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, trebalo da bude raspisan pred kraj godine, ali će to umnogome zavisiti od rebalansa budžeta koji će se raditi u septembru.

- Kupili smo 244 nova autobusa, čime je prosečna starost voznog parka GSP smanjena sa 11 godina na oko 3,5. Ove godine kupujemo još 100 novih autobusa. Tender bi trebalo da raspišemo krajem godine. Kada budemo radili rebalans budžeta, a to će biti u septembru, i ako sve bude kako treba, predvidećemo pare za to, odnosno onoliko koliko nam treba da bismo raspisali javnu nabavku - navodi Vesić.

Kako zamenik gradonačelnika tvrdi, Grad je uradio sve i da bi zadržao vozače u zemlji. Napominje da je sada prosečna plata vozača GSP 74.000 dinara, i na taj način je, kako kaže, zaustavljen njihov odlazak u inostranstvo.

Podsećamo, grad je kupio 174 nova autobusa kineske kompanije Higer. Vrednost tih autobusa je 35 mil EUR. Prošlog juna, Beograd je kupio 70 autobusa turske proizvodnje, čija je vrednost bila 10 mil EUR.

Tada je najavljivano da će ove godine prestonica kupiti još 100 zglobnih autobusa, 40 trolejbusa i 10 elektroautobusa. Zatim je usledila nova informacija, odnosno da je Grad sa Vladom Srbije uspeo da nađe partnera za Ikarbus i da je sa novim vlasnicima dogovoreno da grad do kraja 2019. od Ikarbusa kupi 50 zglobnih autobusa, u prva dva meseca 2020. još 50 zglobnih, kao i 30 električnih autobusa kako bismo osim jedne "zelene" linije koja postoji u Beogradu, imali još jednu takvu liniju - 31.


Alternativna goriva

U februaru ove godine direktor GSP Radiša Momčilović rekao je da će biti kupljeno 200 novih vozila. Tada je kazao i da će i ove godine GSP izgraditi gasne stanice u svoja dva autobuska pogona, čime će se omogućiti i redovno punjenje vozila.

- U narednom periodu, tokom sledećih godina, za svaku novu nabavku autobusa uslov će biti pogon na alternativna goriva umesto dizela. GSP Beograd daće maksimalan doprinos da vazduh u glavnom gradu bude čistiji - istakao je Momčilović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.