NavMenu

BiH prva na Zapadnom Balkanu po udelu čvrstih goriva u proizvodnji struje - EBRD spremna da finansira projekte zelene energije

Izvor: Nezavisne novine Ponedeljak, 06.07.2020. 16:26
Komentari
Podeli
(Foto: ArturNyk/shutterstock.com)
Gotovo 80% električne energije BiH proizvodi iz čvrstih goriva i po tom parametru se nalazi na vrhu zemalja zapadnog Balkana, pokazuje nedavno objavljeni izveštaj Agencije za statistiku EU iz Luksemburga.

Kako ističu, iza BiH su Severna Makedonija sa udelom od 70%, te Srbija od 66%. Zatim slede Crna Gora sa 50% i Albanija sa 7,2%.

- Može se reći da su čvrsta goriva glavni izvor proizvodnje energije u većini zemalja kandidata za članstvo u EU i potencijalnih kandidata - naglašeno je u ovom izveštaju.

Jedan od glavnih zaključaka izveštaja je da je u većini zemalja ovakvo stanje zbog političkih odluka koje se donose u vezi s energetskom politikom, a da su one primarno zasnovane ne na studijama o uticaju na životnu sredinu i zdravlje, već na pristupačnosti prirodnih resursa koji se mogu koristiti u ove svrhe.

Drugi bitan zaključak izveštaja je da su sve zemlje EU i većina kandidata smanjili udeo čvrstih goriva u svom energetskom miksu, osim Turske i BiH, koje su, kako je istaknuto, od 2008. do 2018. povećale udeo proizvodnje iz čvrstih goriva.

Za BiH, iz nekog razloga koji nije razašnjen, Eurostat nije uspeo da dobije podatke koliko je povećanje u tom periodu. Za naznačeni period, u EU se, kako su istakli, 9,2% smanjilo učešća čvrstih goriva u proizvodnji energije.

- Što se tiče EU, ovi trendovi se mogu pripisati iscrpljivanju resursa i sve manjoj ekonomičnosti proizvodnje iz čvrstih izvora - istaknuto je u ovom izveštaju. Zanimljiv je podatak da je čak 3,9% ukupne električne energije u EU proizvedeno iz nafte i naftnih derivata. Na gas otpada 9,3% proizvedene energije.

EU je za region zapadnog Balkana izdvojila milijarde evra povoljnog finansiranja za energetsku tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, a deo sredstava biće plasiran putem banaka. U Evropskoj banci za obnovu i razvoj kažu da imaju više "zelenih" projekata u našem regionu, ali još ne i u BiH.


Kažu da su od 2006. godine u region investirali više od 3 mlrd EUR za projekte "zelene" energije, a rade i na promeni zakonske regulative i propisa kako bi se stvorio pravni i regulatorni okvir za nesmetano razvijanje ovakvih projekata.

- U Srbiji je EBRD podržao konstrukciju dva najveća vetroparka u regionu, Čibuk - instalisane snage od 158 MW i Kovačica - ukupne snage 104 MW - kažu oni.

Podsećanja radi, Manuela Nesel, šefica Kancelarije EBRD-a u BiH, nedavno je rekla "Nezavisnim" da se nadaju da će i u BiH uskoro započeti energetske projekte "zelene" energije.

Na stranici Evropske komisije ističu da će EU do 2031. godine ugasiti sve svoje termoelektrane, za koje se smatra da su veliki uzročnik zdravstvenih problema i veštačkih klimatskih promena.

Kako ističu, 2019. godine od deset najvećih termoelektrana u EU, po četiri su u Poljskoj i Nemačkoj, te po jedna u Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Najveći udeo "zelene" energije u EU imaju Švedska, Finska i Letonija, a najmanji Holandija, Malta i Luksemburg
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.