Izvor: privredni.rs | Ponedeljak, 06.07.2020.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nagrade Etnobrend godine dobilo 25 firmi, zadruga i poljoprivrednih gazdinstava

Ilustracija (Foto: Marija Kambić)
Priznanja za Etnobrend godine za 2019. godinu dobilo je 25 firmi, zadruga, poljoprivrednih gazdinstava i kulturnih ustanova. Među dobitnicima su poznati domaći brendovi koji su proiznati u svetu, kao što su Mokrinski sir, manifestacija Dani Ludaje i Galerija naivne umetnosti iz Kovačice, istaknuto na dodeli koju je organizovao ekonomski portal Privredni.rs u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede.

Darko Božić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je da će Vlada nastaviti sa dodelom podsticaja agrarnom sektoru, uključujući i zadruge koje su u poslednje tri godine dobile značajna sredstva kako za osnivanje novih, tako i za razvojne projekte u starim zadrugama.

- Te aktivnosti će se nastaviti čim se formira nova Vlada - istakao je Božić.

Cvijan Mekić, profesor Poljoprivrednog fakulteta naglasio je da je veoma zadovoljan time koliko mali proizvođači brzo hvataju korak sa kolegama u razvijenim zemljama, što se naročito vidi ne samo u kvalitetu, nego i u dizajnu i ambalaži proizvoda, koji se veoma važni za dobar plasman.

- Pre tri četiri godine, kao član žirija na specijalizovanim sajmovima, davao sam preporuke malim proizvođačima da moraju da obrate više pažnje na pakovanje, ambalažu i dizajnu, a već sada se vidi da su u tom delu mnogo napredovali i da uopšte ne zaostaju za konkurentima iz razvijenog sveta - istakao je Mekić.

Drago Delić, autor i urednik akcije Etnobrend godine, pohvalio je odluku Ministarstva o prodaji sa kućnog praga koja se sprovidi dve godine, jer malim proizvođačima omogućava da lakše i na više načina plasiraju svoje proizvode, ali je naglasio da ona treba da se dopuni, odnosno da bude fleksibilnija, pošto sa terena dolaze upravo takve poruke.

On je naglasio da je ovaj izbor pokazao da mali proizvođači napreduju baš u tome što nam nedostaje, a to je prerada sirovina i pravljenje gotovih proizvoda koji imaju veću cenu i veću korist i za njih i za državu.

- Razvijene ekonomije su se izgradile upravo na prodaji gotovih proizvoda a ne sirovina - istakao je.

Delić je rekao da se među 25 dobitnika nalazi najviše iz oblasti prerade vića i povrća, zatim u mlečnih proizvodia, mesnih prerađevina, prerade šumskih plodova.

- Moramo da učinimo mnogo više da ovi mali brendovi postanu veliki, jer je to veliki potencijal našeg agrara - naglasio je Delić.

Marija Božanić, glavna i odgovorna urednica portala Privredni.rs izrazila je posebno zadovoljstvo što se među dobitnicima nalaze i mlada poljoprivredna gazdinstva i domaćinstva i njihovi brendovi, kao što su "Oraščanka" dezert od suvih šljiva i oraha, "Veverko", zdrav slatkiš od meda i lešnika, "Lalino zlato", namaz i turšija od bundeve, "Imperium capra" dinljeni tvrdi kozji sir, "Umami" testenine spoj tradicije i modernog.

Ona je podsetila da je izbor najboljih rezultat istraživanja i analize u kojima je učestvovalo oko 200 malih firmi, zemljoradničkih zadruga i gazdinstava. Takođe je naglasila da je Etnobrend godine urađen u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije, koji ove godine beleži veliki jubilej – 125 godina uspešnnog rada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.