Izvor: eKapija | Ponedeljak, 06.07.2020.| 09:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sozap, poznat po video igri Armed Heist, nastaviće svoj razvoj u okviru NTP Niš

(Foto: Sozap)
Srpsko-švedska gejming kompanija Sozap jedan je od stanara novog Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu, odnosno, kako kažu, još su u procesu useljenja. Ipak, primećuju da je u pitanju verovatno najbolje opremljena zgrada u ovom delu Srbije i da je podrška pružena kako mladim i inovativnim kompanijama, tako i onima koji su zabeležili neke rezultate i na domaćem i na inostranom tržištu.

- Mislim da je najveća prednost ovakvih tehnoloških parkova saradnja i konsultacije firmi između sebe, jer će u NTP zaista biti majstora svojih zanata. U okolini naučno tehnološkog parka se nalaze nekoliko tehnoloških fakulteta i srednjih škola, tako da verujem da će se i razviti međusobna saradnja sa ovim ustanovama - kaže za eKapiju Marko Dimitrijević.


Armed Heist

Mnogi će Sozap prepoznati po velikom uspehom koji su ostvarili sa igrom Armed Heist, čiji je cilj da se uspešno izvede pljačka za koju mora da se odabere pravo oružje, pancir, maska. Naime, zabeleženo je više od 10 miliona preuzimanja.

Marko nam je rekao da nema posebne "tajne", nego da je u pitanju dobro postavljen sistem kojeg se svaki radnik u Sozap-u pridržava i vizija koju dele svi, od direktora kompanije do momaka koji su ovde tek nekoliko meseci.

- Na igri smo radili godinama i iskren da budem nismo ni pomišljali na neuspeh, tako da smo dobili ono za šta smo se pripremali. Uspeh je takođe relativna stvar. Za neke kompanije, 11 miliona igrača je neki prosek, možda i ispod toga, ali za Sozap, kao mladu kompaniju, koja je napravila ovakav rezultat sa svojom prvom igrom, ovaj broj je odličan - ističe.

Dobro postavljen sistem daje rezultat (Foto: Sozap)

Uskoro nova akciona video igra

Na ovome se ne staje, pa ekipa iz Sozapa izbacuje novu akcionu video igru, koja će, kako kažu, odgovarati malo široj publici. Nadaju se da će do kraja godine biti gotova i treća igra, na kojoj radi njihov tim iz Švedske.

- Ne bih ništa još da prognoziram, tržište će samo da odredi. Ono što je bitno da je na ovoj igri radio naš najmlađi tim developera iz Niša, ali smo uprkos tome veoma zadovoljni kvalitetom njihovog proizvoda. Ideja za video igre ima dovoljno, konstantno širimo tim i nadamo da da ce svaka naredna biti jos uspešnija od Armed Heist-a - kaže Dimitrijević.


Saradnja za konkurentnost na svetskoj gejming sceni

Kada je reč o gejming industriji u Srbiji, sagovornik eKapije kaže da iz godine u godinu beleži sve veći rast, te da mu je drago da se sve više mladih upušta u gejming vode.

- SGA (Serbian Games Association) je okupila skoro sve gejming kompanije u Srbiji, i najaktivnije utiče na ovu industriju organizacijom raznih događaja. Mi iz Sozap-a takođe aktivno učestvujemo u zajednici naročito u Nišu i nadamo se da ce niška gejming scena uskoro moći da parira novosadskoj i beogradskoj. Gejming kompanije u Srbiji ne bi trebalo da jedna drugoj predstavljaju konkurenciju, jer nam je tržište bukvalno ceo svet, tako da sam mišljenja da treba da sarađujemo i da delimo iskustva, jer samo tako možemo biti konkurentni svetskoj gejming sceni - zaključuje Marko Dimitrijević.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.