NavMenu

Bečejac učestvuje na istorijskom projektu, izgradnji i radu na FAST-u, najvećem teleskopu na svetu

Izvor: Blic Ponedeljak, 06.07.2020. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: Marisa04/Pixabay)
Jedan od najblistavijih umova u svetu astrofizike je Bečejac dr Marko Krčo (40), a njegov profesionalni uspeh, san je svakog mladog naučnika. Do najvišeg zvanja stigao je na američkim univerzitetima Kolgejt, gde je završio astronomiju i fiziku, i Kornel, na kojem je doktorirao.

Znanje i iskustvo koje je sticao kroz razne projekte tokom i posle studija "lansirali" su ga u sam vrh. Rad na radio-teleskopu u Aresibu u Portoriku, laboratoriji pri NASA-i i podučavanje na fakultetu obezbedili su mu mesto u istorijskom projektu, izgradnji i radu na FAST-u, najvećem teleskopu na svetu.

- Zvanični naziv moje pozicije na teleskopu glasi "FAST Senior Operations Scientist". Pošto ne možemo bukvalno da ga prevedemo, rekao bih da radim kao viši naučnik. Zadužen sam za vodeće naučne strateške projekte, ujedno pomažem i u radu na manjim projektima u smislu njihovog planiranja i sprovođenja na način kojim se najbolje iskorišćavaju prednosti teleskopa. Živim i radim u Pekingu u Kineskom nacionalnom astronomskom opservatorijumu pri Kineskoj akademiji nauka, takođe provodim dosta vremena na samom teleskopu u južnoj provinciji Guidžou. Prošle godine je teleskop pušten u rad i mi sada uveliko radimo na njegovom naučnom programu – kaže dr Krčo za Blic.

Ima mnogo fotografija FAST-a, ali je Krčo pokušao da ga opiše:

- Zamislite perfektnu, šuplju sferu sa prečnikom od 600 metara. Onda presecite tu sferu, malo ispod sredine, tako da vam ostane činija sa prečnikom od 500 metara. Onda izdubite dolinu između pet planina sa taman dovoljlno prostora da na tom mestu činiju položite. Ta činija onda fokusira radio talase (što je u stvari samo svetlost na dugačkim talasnim dužinama) na jednu tačku u sred činije, ali otprilike 150 metara uvis. Na toj tački postavite instrument koji će da primi i snimi tu fokusiranu svetlost. A taj instrument teži 30 tona i visi na kablovima sa visokih tornjeva na sporednim planinama.

Slobodno vreme ispunjeno mu je radom na više naučnih projekata. Ipak, trenutno najviše strasti odlazi na projekat koji se zove HIFAST koji je deo većeg, strateškog projekta CRAFTS.

- Reč je o mapi celog neba na svim talasnim frekvencijama koje su sada dostupne teleskopu, dok HIFAST pokriva te frekvencije na kojima je vidljiv atomski vodonik u našoj galaksiji - pojašnjava Marko Krčo.

Iako je većinu svog života proveo u inostranstvu, oseća neraskidivu vezu sa ovim krajevima.

- Često mi nedostaje Srbija, posebno druženje na Tisi sa prijateljima sa kojim sam odrastao. Trudim se da obiđem Srbiju jednom godišnje. Kad bih mogao da ostvarim svoje profesionalne ciljeve u Srbiji, odmah bih se vratio. Nadam se da će to jednog dana biti izvodljivo - kaže dr Krčo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.