Izvor: Balkan Green Energy News | Nedelja, 05.07.2020.| 19:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropska energetska mreža operatora struje i KOSTT potpisali sporazum o povezivanju - Primena na jesen

Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Posle odluke Regionalne grupe Kontinentalna Evropa (RGCE) u aprilu, generalni direktor Operatora prenosnog sistema Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT-a) Ilir Shala je potpisao sporazum o povezivanju s Evropskom mrežom operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E).

Operator prenosnog sistema Albanije (TSO) je saopštio da će biti nezavisna kontrolna zona u okviru AK bloka s Albanijom, pod sinhronom zonom Kontinentalne Evrope.

Primena se očekuje na jesen, posle tehničkih priprema entiteta u Kontinentalnoj Evropi i Swissgrida, a KOSTT je spreman, navedeno je u objavi.

Sporazum s Albanijom je postignut prošle godine, piše Igor Todorović, za Balkan Green Energy News.

Integrisanje EPS-ovog ElektroSevera


Sporazum uključuje potpuno osposobljavanje interkonekcije s Albanijom od 400 kilovolti, saopštio je KOSTT. Ta linija je izgrađena još 2016. godine.

Navedeno je da ElektroSever, koji je inače ispostava Elektroprivrede Srbije u državnom vlasništvu, koji bi kontrolisao područje na severu, mora da podnese zahtev za dozvolu za snabdevanje strujom Regulatornom uredu za energiju (ERO) prištinskih vlasti.

KOSTT će ubirati prihod između 4 i 8 mil EUR godišnje na ime korišćenja interkonekcijske prenosne mreže ili alokacije kapaciteta i rešavanja zagušenja, i još pola miliona do milion evra za prenos, otkriva se u izjavi za štampu.

KOSTT je saopštio da je ovaj sporazum korak ka članstvu u ENTSO-E-u.

Podsetimo, KOSTT je napustio regulatorno područje Srbije (EMS) u u bloku SMM, koji čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, a za koordinaciju je zadužen srpski TSO Elektromreža Srbije – EMS.

KOSTT i EMS su u dugogodišnjem sporu, koji je u jednom trenutku čak izazvao odstupanje u sistemskoj frekvenci u elektroenergetskom sistemu Kontinentalne Evrope.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.