Izvor: eKapija | Nedelja, 05.07.2020.| 15:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Košutnjaku u planu izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa - Šta će biti sa šumom?

(Foto: Printskrin/Google Maps)
Rani javni uvid povodom zahteva firme Avala Studios za izradu plana detaljne regulacije za kompleks Avala filma na Čukarici i dalje je u toku, a zbog moguće prenamene šumskog i neizgrađenog zemljišta te i predviđene urbanizacije ovog područja, plan je izazvao reakcije u javnosti kao i negodovanja stanovnika ovog dela Beograda.

Kao što je eKapija pisala, jedan od prioritetnih ciljeva plana, koji obuhvata oko 86 hektara zemljišta na kom se nalazi veliki broj zelenih površina, je stvaranje mogućnosti za razvoj filmske industrije u Beogradu i uslova za planiranje pratećih sadržaja koji će upotpuniti i podržati razvoj filmskog centra - poput sadržaja kulture, obrazovanja, sporta.

Međutim, planom je predviđena i izgradnja komercijalno poslovnih, stambenih i drugih sadržaja u kojima bi živelo oko 8.000 ljudi, a ovim bi znatan deo košutnjačke šume bio uništen.

Kako je iz gradske uprave rečeno za Novosti, prema ovom planu, investitor bi mogao da čak 50% površine pretvori u stambeni prostor, a svega 20% zelene površine da sačuva.

Ukoliko bi se projekat realizovao, pišu Novosti, planirana stambena površina iznosila bi 320.820 metara kvadratnih, dok bi komercijalni sadržaji sadržali 91.983 kvadrata. Mešoviti prostor bi zauzimao oko 68.000 kvadrata, dok su za nove sportske objekte predviđena 46.322 kvadrata.

U planu je i izgradnja jedne osnovne škole kapaciteta 600 đaka, te srednjoškolske ustanove koja bi mogla da primi 480 učenika, kao i gradnja doma za stare i kulturnih institucija poput bioskopa i pozorišta, pre svega u centralnim delovima novog naselja.

(Foto: Printskrin)
Da bi se realizovala ovako velika količina kvadrata žrtvovano je zelenilo i gradska šuma, koji su sa sadašnjih oko 40 hektara, ovim planom svedeni na oko 10 hektara u dve odvojene enklave, piše portal Beobuild.

- Kako su sve ostale funkcije ostale jednako dimenzionisane, uključujuci sve potencijalno komplementarne sadržaje, jasno je da je cilj ovog plana prenamena i urbanizacija gradske šume, a ne zaštita kulturnog nasleđa ili razvoj filmske industrije. Ako imamo u vidu da je prostor ispunjen vrednim biotopima, starim stablima retkih primeraka i da je faktički deo spomenika prirode, onda posebno iznenađuje ovako bahat i beskrupulozan pristup planiranju - navodi ovaj portal.

Tim povodom, glavni gradski urbanista Marko Stojčić za Novosti pre nekoliko dana rekao da je ceo kompleks kupio Avala film i da imaju pravo da grade šta žele, ukoliko je to u skladu sa zakonom i urbanističkim planom.

- Ali, Grad im sigurno neće dozvoliti da novim sadržajima unište kvalitetno zeleno rastinje i šumsku osnovu. To je nedopustivo - uverava Stojčić.

Prema negovim rečima "ovo i jeste rani javni uvid, na osnovu koga treba da se izjasne sve zainteresovane strane, javna preduzeća i institucije kako bi dali svoje primedbe. "

- Tek posle toga sledi izrada plana detaljne regulacije, koji takođe mora da bude na javnom uvidu - rekao je za Novosti Stojčić.

Investitor: Nećemo ugroziti postojeće zelene površine

Kako je moguća izgradnja ovog kompleksa naišla na negativne rekacije u javnosti, oglasio se i investitor projekta.

- Avala studios prihvata obavezu da tokom realizacije projekta ni na koji način neće ugroziti postojeće zelene površine koje se nalaze na ovoj lokaciji - saopšteno je juče (4. jula) iz te kompanije.

Naime, kako se navodi u saopštenju, koje je preneo B92, obuhvat Plana iznosi okvirno 80 hektara, dok se izgradnja studijskog kapaciteta za Avala Studios, područje RTS-a i novog stambenog dela, planira na površini od oko 40 hektara. Preostala površina u obuhvatu Plana sastoji se najvećim delom od postojećih obrazovno-vaspitnih i sportskih institucija, kao i zelenih površina.

- Postojeće zelene površine u obuhvatu Plana u celosti su nepristupačne i zagađene, ali i neuslovne su za korišćenje. Prisutna je velika količina otpada, pešačka staza je obrasla u korovsko rastinje, sugrađani ne koriste taj potez za šetnju i boravak u prirodnom okruženju, jer nije bezbedno, već borave i obavljaju fizičke aktivnosti preko puta, u parku Košutnjak. Unutar ovog područja nalazi se nelegalno naselje i nelegalna betonska baza. Najvredniji deo zelenih površina na ovom prostoru, koji zauzima sedam hektara, biće sačuvan, kako bismo građanima omogućili nesmetano uživanje u prirodi na prostranom i čistom mestu - ističe generalni direktor kompanije Avala studios Peter Dajko.

- U Avala Studiosu smatramo da je ovo zemljište dragoceno i da predstavlja pravo srpsko nacionalno blago. Zato, uprkos činjenici da ove zelene površine nisu dovoljno kvalitetne, obavezujemo se da ćemo za svako drvo koje bude moralo da bude uklonjeno, zasaditi nova tri stabla, na lokacijama koje će biti dostupne i vidljive za javnost - dodaje generalni direktor kompanije Avala studios Peter Dajko.

Podsetimo, kompanija Avala Studios je pre dve godine najavila da će u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku uložiti više od 50 mil EUR sa ciljem oživljavanja filmske industrije u Srbiji.

Obuhvat plana

Inače, Planom je obuhvaćen deo teritorije opštine Čukarica i to područje između granice Prostorno kulturno istorijske celine Topčider, ulica Blagoja Parovića, Kneza Višeslava, Miloja Zakića, Miloja Zakića prilaz 2, Arčibalda Rajsa, te stambenog bloka uz ulicu Miloja Zakića, ulice Dimitrija Avramovića, stambenih blokova uz ulicu Vladimira Rolovića, sa vezama saobraćajnica i infrastrukture do postojeće, odnosno planirane mreže.

Objekti i kompleksi javnih službi u obuhvatu plana su objekti koji su nekada pripadali Filmskom gradu: Filmski arhiv Kinoteke, Kompleks Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Zavod za sport i medicinu sporta Srbije – plivački centar (otvoreni bazeni Košutnjak) vatrogasne stanice.

Rani javni uvid u zgradi Gradske uprave, u Ulici 27. marta, trajaće do 13. jula, do kada će i svi zainteresovani građani moći da upute svoje primedbe i sugestije.

S.P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE