Izvor: Beta | Nedelja, 05.07.2020.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tim genetičara Stojkovića prvi u svetu istražio štetnost plastike po ljudski embrion

Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Genetičar Miodrag Stojković je izjavio za agenciju Beta da je tim naučnika iz Srbije, Španije i Velike Britanije koji on predvodi, prvi u svetu istražio štetnost plastike po ljudski embrion.

- Došli smo do saznanja da plastika mikroskopske veličine lako ulazi u ljudske ćelije i embrione, menja njihov genetski profil i dovodi, između ostalog, do poremećaja ćelijskih komponenti koje mogu da prouzrokuju sterilitet, probleme sa implantacijom embriona, abnormalnim razvojem uopšte i posebno razvojem pluća - izjavio je Stojković, koji radi na istraživanju matičnih ćelija na Institutu američkog Univerziteta Harvard, u Bostonu.

On je kazao da je do ideje o istraživanju uticaja plastike došao pre dve godine, kada je video koliko ima plastičnog otpada i koliko plastike ima u kozmetici, lekovima, hrani, a da se niko nije pozabavio time koliko je to opasno po ljudsko zdravlje.

Dodao je da mikroskopski sitna plastika izaziva abnoramalan razvoj oka, srčanih zalisaka i dovodi i do kardiovaskularnih oboljenja.

Rezultat istraživanja je objavljen u sredu u međunarodnom časopisu "Stem Cells" čiji je Stojković bio urednik do 2012. godine.

U ekipi istraživača su bili i zaposleni u Klinici SPEBO u Leskovcu i profesori Kragujevačkog univerziteta.

- Meni je najveća vest i radost što u publikaciji stoje Leskovac, Kragujevac i Srbija - kazao je Stojković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.