NavMenu

Trg Nikole Pašića dobija novo ruho - Raspisan tender za izradu tehničke dokumentacije

Izvor: eKapija Nedelja, 05.07.2020. 19:51
Komentari
Podeli
(Foto: Zorica Savičić i Zoran Dmitrović)
Jedan od centralnih trgova u glavnom gradu trebalo bi da dobije novo ruho. Naime Grad Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije, radi rekonstrukcije trga.

Polazna osnova za izradu dokumentacije za rekonstrukciju Trga je konkursno idejno rešenje arhitekti Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića.

Ovo rešenje je 2016. godne dobilo prvu nagradu na javnom idejnom konkursu za tri centralna trga u Beogradu (Trg Nikole Pašića, Trg Terazije i Trg Republike) koji je organizovao Grad Beograd u saradnji sa sprovodiocem konkursa Društvom arhitekata Beograda.

Inače, trenutno stanje popločavanja na Trgu je loše sa tendencijom ka daljem propadanju, a uz to rasveta i urbani mobilijar su, takođe, u prilično lošem stanju, što doprinosi neskladnom izgledu trga.

Stoga, kako se navodi u dokumentaciji, rekonstrukcijom Trga, koji obuhvata prostor površine oko 8.000 m2 treba predvideti fleksibilan, višenamenski prostor, nivelaciono pogodan i infrastrukturno opremljen za različite manifestacije u toku godine.

Prilaz i obradu partera u zoni ispred Kombank dvorane treba projektovati tako da se naznači ulaz i obezbedi nesmetan pristup za sve kategorije korisnika.

Spomenik Nikoli Pašiću pozicijom i obradom postamenta treba uklopiti u ambijent trga, a neophodno je, navodi se, tokom razrade konsultovati se sa autorom spomenika kao i sa Gradskom komisijom za spomenike.

Pozicija fontane se zadržava, ali treba razmotriti mogućnost redizajna postojeće fontane, uz eventualnu promenu geometrije, tako da vizuelno i tehnološki prostor fontane ostane dostupan u toku čitave godine.

Na južnoj strani trga, na mestu sadašnje žardinjere, predvideti mesto sa kojeg je moguće sagledati prostor skupštine i početak bulevara Kralja Aleksandra. Postojeće drveće, tj. platani se zadržavaju, trebalo bi razmotriti mogućnost dodatnog ozelenjavanja prostora.

Takođe, kako se navodi u dokumentaciji, projekat Trga treba uskladiti sa gradskom strategijom i planom uvođenja biciklističkog saobraćaja u centar grada.

Inače, predmetno područje pripada zoni prostorno-kulturno istorijske celine Terazije, tj. zoni kulturnog dobra.

Rok za slanje pouda je 3. avgust do 10 sati, dok će se javno otvaranje ponuda obaviti istog dana, pola sata kasnije.

Više o tenderu možete pogledati OVDE.

S.P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.