NavMenu

Obrt u Republici Srpskoj - Izgradnja malih hidroelektrana neće biti obustavljena

Izvor: Indikator Petak, 03.07.2020. 15:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
U Republici Srpskoj će se i dalje moći podnositi odnosno razmatrati inicijative za planiranje izgradnje malih hidroelektrana.

Zaključci Kluba poslanika SNSD o postepenoj zabrani gradnje malih hidroelektrana na rijekama u Republici Srpskoj, na opšte iznenađenje, nisu dobili podršku u Narodnoj skupštini.

Samo 40 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS) glasalo je za zaključke kojim bi, da su usvojeni, bilo obustavljeno razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelektrana.

Nedostajala su dva glasa da ovaj zakonski predlog prođe.

Prisutni poslanici koalicionih partneri Demos, SPS i jedan poslanik SP nisu glasali za predložene zaključke, dok predstavnici NDP nisu ni bili na glasanju.

Klub poslanika SNSD-a je predložio zaključke koji su trebali zaustaviti izgradnju većine malih hidroelektrana, a koje, kako su pojasnili iz te stranke, narušavaju turističke potencijale i prirodne resure, te bez podsticaja nisu ekonomski isplative.

Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić kazao je za srpskainfo da su zaključci, predloženi u okviru rasprave o izmeni Zakona o koncesijama, išli u pravcu da se postepeno stavlja moratorijum na izgradnju malih HE, do potpune zabrane gradnje. Kaže da razume zbog čega nije bilo podrške iz Demosa, ali ne i ostale partnere.

– Demos je imao radikalniji princip da se zaključkom, koga su oni predložili, automatski zabrani izdavanje dozvola. To jednostavno tehnički nije moguće u ovom trenutku zato što su neki ljudi već započeli procese, uradili elaborate, bile bi to velike kazne i sudski postupci protiv Republike Srpske. Ali, nismo se tu razlikovali, suština je ista. Razumem zašto predstavnici Demos nisu glasali za naš zaključak, nismo ni mi za njihov. Ali, realno se desilo iznenađenje za koje nismo znali da nas u toj priči neće podržati poslasnici SPS koji su bili prisutni na skupštini i jedan predstavnik SP. Oni nisu glasali, a NDP nije ni bio na skupštini – kaže Žunić.

Klub poslanika SNSD-a je tražio u zaključcima da se Vlada RS i nadležna ministarstva zaduže da u narednih pola godine sačine predlog meera kojim će se preispitati svi ugovori o koncesijama, kao i da se trenutno obustavi razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelektrana.

Jedan od zaključaka, koji nisu usvojeni, jeste i onaj koji se odnosi na to da se preispita i izmeni postojeći sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz ove vrste obnovljivih izvora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.