Izvor: eKapija | Petak, 03.07.2020.| 13:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Studija o zagađenju vazduha mogla bi da zaustavi gradnju u Sarajevu

(Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Studija o zagađenju vazduha bi mogla da zaustavi gradnju u Sarajevu, ukoliko to pokaže analiza regulacionih planova i urbanističkih projekata. Na potezu su načelnici opština, ali i Grad Sarajevo. Investitori su već dobili obaveštenje.

Na adrese građevinskih firmi koje grade u Sarajevu počela su da stižu obaveštenja o mogućoj zabrani rada, i to na šest meseci. Posledica je to odluka Vlade KS da podrži studiju o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada, koja između ostalog predviđa da se u narednih šest meseci ispituje kvalitet vazduha. Zbog toga bi svi građevinski radovi mogli da budu zaustavljeni na pola godine, prenosi Okanal.

Autori studije pojasnili su da će investitori, kako bi nastavili projekte, morati da dobiju mišljenje Zavoda za planiranje razvoja o uticaju tog konkretnog zahvata na kvalitet vazduha u gradu.

Ukoliko je, na primer, investitor dobio urbanističku dozvolu za izgradnju zgrade, počeo realizaciju investicije, ili čak podigao kredit za tu namenu, sada će morati da sačeka da opština odluči da li njegova investicija šteti ventilacionom koridoru i da li će uopšte biti realizovana!

Studijom bi bila zabranjena i gradnja u zoni od 20 metara od reke Miljacke, kao i na rubu glavne saobraćajnice koja se proteže od Stupske petlje do Marijin dvora. Ono što bi najviše moglo da izmeni Grad Sarajevo jeste ograničenje visine objekata na 20 metara u širem području Sarajeva!


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.