Izvor: eKapija | Petak, 03.07.2020.| 12:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

REBEC 2020: Za logističke i industrijske objekte važni su pravo mesto i pravo vreme

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Biti u pravo vreme na pravom mestu, dve su najvažnije stavke za razvoj industrijskih i logističkih objekata, smatra Alexandar Samoing iz Ecovis SEE, koji se obratio na panelu "Logistic & Industrial Panel: CEE/SEE", u okviru virtuelnog samita REBEC 2020.

Dodao je da su potrebni i vreme i novac, a da objekat mora biti povezan sa zakupcima, o kojima investitor mora da ima jasnu sliku.

- Takođe, bez auto-puteva razvoj ovih centara se neće dešavati, a važna je povezanost i sa rekama, kao i sa železnicom. To je potrebno regionu - rekao je Samoing i podsetio da je važno imati obezbeđenu infrastrukturu.

Kada je reč o korona krizi, smatra da ovo polje poslovanja nije mnogo pogođeno, ali je problem sa neizvesnošću, kao i sa zatvaranjem granica.

- To je pogodilo industriju logistike, a može se desiti da mnogi projekti ne budu započeti na vreme. Problem može biti i sa finansiranjem projekata, odnosno stavom banaka - pojašnjava.

Stava je i da su Beograd, Novi Sad i Kragujevac veoma važne lokacije, a kao lokaciju za budućnost vidi Feketić.

- Ipak, on nije za velike igrače, nego za male kompanije - ističe.

Kaže i da je mnoro povoljnije razvijati logističke centre u blizini gradova, jer su naknade za infrastrukturu u samom gradu mnogo skuplje. Takođe, kada je reč o radnicima, ističe važnost organizovanja prevoza ili povezanosti sa prevozom, jer se mnogi odlučuju da rade čak i za manju platu, ako mogu da uštede vreme koje potroše u putovanju.

Samoing se osvrnuo i na Mali Šengen, rekavši da podržava ovu ideju, zbog, kako je naveo, gradnje bolje budućnosti za region i reševanje problema protoka novca, procedura, papirologije i tako dalje, napomenuvši da mora postojati snažna baza potrošača.

Aleksandra Kekić

Saznajte OVDE koje su još teme bile aktuelne na samitu REBEC 2020.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.