NavMenu

Kineski sektor usluga u junu zabeležio najbrži rast u poslednjoj deceniji

Izvor: Tanjug Petak, 03.07.2020. 10:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: crystal51/shutterstock.com)Ilustracija
Kineski sektor usluga zabeležio je u junu najbrži rast u poslednjoj deceniji, jer je oživela tržanja potrošača po ublažavanju vanrednih mera u vezi sa korona virusom, iako su kompanije nastavile da gase radna mesta, pokazuje jedno privatno istraživanje.

Indeks menadžera nabavke u uslužnom sektoru (PMI), prema zajedničkom istraživanju kompanija Kajskin i Markit, porastao je prošlog meseca na 58,4 poena sa 55 poena u maju, što je njegov najviši nivo od aprila 2010, prenosi agencija Reuters.

Nivo od 50 bodova je linija koja razdvaja rast od pada.

Ovaj skok ukazuje na to da ukupan oporavak Kine postaje uravnoteženiji i sveobuhvatniji, pošto se život na jednom od najvećih svetskih potrošačkih tržišta polako vraća u normal, mada analitičari smatraju da će biti potrebni meseci da se aktivnosti vrate na nivo pre krize.

Sektor usluga čini oko 60% kineske ekonomije i učestvuje s jednom polovinom broju radnih mesta u gradskim sredinama.

Istraživanje Kajsina pokazuje da je podindeks novih poslova koje su zaključile kineske uslužne kompanije porastao na 57,3% sa 55,8 u maju, pri čemu je stopa rasta ubrzala najviše od avgusta 2010.

Novi izvozni poslovi u sektoru usluga su takođe porasli prvi put od januara usled jačanja eksterne tražnje, za razliku od inostranih porudžbina za robom proizvedenom u Kini, koje su nastavile da opadaju, jer su mere zatvaranja privreda i dalje na snazi kod mnogih kineskih trgovinskih partnera.

Poslovno poverenje u uslužnim kompanijama za narednih 12 meseci popelo se na trogodišnji maksimum.

Međutim, zaposlenost radne snage i dalje ima silazni trend peti mesec zaredom, pri čemu je broj radnika u kompanijama pao u junu više nego u maju.

Kajsinov kompozitni PMI indeks, koji obuhvata i proizvodnju i usluge, takođe je napredovao u junu, dostigavši 55,7 bodova u odnosu na 54,5 poena u maju.

Kineska ekonomija polako izranja na površinu posle pada od 6,8% u prvom kvartalu, jer je veliki deo zemlje ponovo otvoren nakon poremećaja početkom godine uzrokovanog merama zatvaranja zbog pandemije covid-19.

Analitičari ipak upozoravaju na oprez, jer bi novi rast slučajeva zaraze u Pekingu i nekim okolnim gradovima mogao da potkopa oporavak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.