NavMenu

Vlada Republike Srpske će isplatiti oko 10 mil EUR firmama koje su pretrpele štetu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 02.07.2020. 16:20
Komentari
Podeli
(Foto: vladars.net)
Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednim danima isplatiti više od 20 mil KM (oko 10 mil EUR) privrednim subjektima koji su na indirektan način trpeli štetu zbog epidemije virusa korona, zbog toga što nisu mogli da nabave sirovinu, da izvezu svoje proizvode ili da sarađuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu.

Višković je podsetio da je Vlada prošle sedmice pomogla i lokalnim zajednicama sa više od 30 mil KM (15 mil EUR) te da su ogromna sredstva uložena u plate i doprinose radnicima koji nisu mogli da rade zbog mera tokom pandemije.

- Republika Srpska uredno izmiruje sve svoje obaveze, nemamo nikakvih dugovanja, počevši od podsticaja za poljoprivredu, do svih obaveza koje budžet treba da servisira, kakve su plate i socijalna davanja - rekao je Višković večeras za RTRS.

Premijer Srpske je istakao da sva ta sredstva nisu samo iz zaduženja, kako to neki pokušavaju da predstave, te da mnogi prećutkuju da je Vlada prošlu godinu završila sa suficitom u budžetu većim od 70 mil KM (35 mil EUR) kao i sa akumuliranim suficitom iz prethodnog perioda od 30 mil KM (15 mil EUR).

- To je bio onaj novac koji nas je na samom početku pandemije, do dobijanja sredstava Međunarodnog monetarnog fonda održao da ispunimo sve svoje obaveze - naglasio je Višković.

On kaže da je tačno da je danas gotovo 200 mil KM (100 mil EUR) manje u budžetu nego što je bilo predviđeno.

- Ali iz pomenutog suficita, sredstava MMF-a i raznih ušteda koje pravimo, funkcionišemo bez problema, u ovom trenutku je Srpska likvidna, izvršava sve svoje obaveze i oni koji bi se radovali da se Srpska uguši ili nestane neće to brzo dočekati - poručio je Višković.

On je naveo da je vratio stavku od 200.000 KM (100.000 EUR) koja je bila izostavljena u rebalansu budžeta, a odnosi se na pomoć za banjsko lečenje penzionerima sa najnižim penzijama, te da će se ovoj populaciji dodatno pomoći ako se u budžetu za to ukaže prilika.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.