Izvor: eKapija | Četvrtak, 02.07.2020.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

REBEC 2020: Digitalizacija donosi minimiziranje grešaka i povećanu transparentnost infrastrukturnih projekata

PlanRadar
PlanRadar (Foto: Vebinar / screenshot)
Drugi panel u okviru REBEC-а, događaja na koјеm je posebno istaknut značaj digitalnih tehnologija u oblasti građevinarstva, odnosio se na razvoj infrastrukture. Imajući u vidu poremećaje koje je pandemija kovida 19 donela globalnoj ekonomiji, zajednička ocena učesnika ovog panela je da će infrastrukturni projekti, kao pogonski projekti cele privrede, u narednom periodu biti u centru pažnje nacionalnih ekonomija.

Ovo je posebno bitno za region Jugoistočne Evrope, u kom će dalji razvoj infrastrukture doprineti povećavanju konkurentnosti i unapređenjima u oblasti logistike, transporta, trgovine, itd.

Jedan od učesnika panela na temu upotrebe digitalnih tehnologija u oblasti infrastrukture Mihail Pokatajev (Mikhail Pokataev), vođa projekta kompanije Azvirt u Srbiji, naveo je da se, pored postojećih infrastrukturnih projekata u Srbiji u narednom periodu očekuju i novi, a dodatno je naglasio i da u okviru svoje kompanije insistira na upotrebi digitalnih alata koji olakšavaju poslovanje svim učesnicima i snižavaju troškove, uključujući ponovo PlanRadar softver kao jedan od primera alata korisnih u praksi.

Pokatajev je posebno naglasio da posle pandemije Covid-19 očekuje prelazak na "sledeći nivo" digitalizacije u oblasti infrastrukturne izgradnje, čime će dodatno biti unapređeno nadgledanje radova, terena, i timova, kao i mogućnost dobijanja strukturiranih i centralizovanih informacija na nivou celog projekta.

Unapređenje infrastrukturne industrije omogućava ne samo unapređenja u procesu gradnje, već se uz pomoć BIM tehnologije ili interneta stvari može obavljati i efikasno praćenje performansi projekata nakon njihove realizacije i blagovremeno uočavanje svih nedostataka. Takođe, primena alata koji omogućavaju proveru kvaliteta materijala predstavljaju naredne korake u oblasti infrastrukture od kojih se očekuje da donesu dodatna unapređenja i snižavanja troškova u ovoj oblasti.


Tehnologija nije bauk

Iako su korisnici nekada nespremni da menjaju svoj način rada, činjenica je da digitalne tehnologije u industrijama građevinarstva, nekretnina i infrastrukture donose konkurentne prednosti. Upravo zbog toga važno je da i kreatori ovih tehnologija pođu od korisnika i da im omoguće jednostavna rešenja za konkretne probleme koji ih muče, ali i da korisnici sagledaju na koji način im relativno male investicije mogu doneti značajne uštede i povećanje profitabilnosti.

- Digitalizacija će doneti internalizaciju poslovanja, veći kvalitet, dinamičnije poslovanje. Dolaze novi naraštaji inženjera i arhitekata, koji su već naviknuti na digitalne tehnologije. Oni nisu spremni da troše svoje vreme na administrativne poslove i prikupljanje i objedinjavanje izveštaja, već žele da izveštaje dobiju uz pomoć jednog pritiska na dugme, a da svoje znanje ulože u ono za šta su se školovali – nova rešenja, dizajn, realizaciju projekata - naglasio je Domagoj Dolinšek, jedan od osnivača i menadžera kompanijePlanRadar, jedne od kompanija koja i domaćim građevinarima nudi digitalna rešenja za savremeno poslovanje.

Autor: PlanRadar

Saznajte OVDE koje su još teme bile aktuelne na samitu REBEC 2020.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE