Izvor: Radio 021 | Sreda, 01.07.2020.| 17:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi most preko Dunava u Novom Sadu na ranom javnom uvidu, prigovori mogući do 13. jula

Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Konceptualni okvir plana generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu je stavljen na rani javni uvid, a građani i zainteresovana lica mogu svoje prigovore da dostave do 13. jula.

Kako se navodi u konceptualnom okviru plana, ovaj prostor je već decenijama predviđen za produžetak Bulevara Evrope i izgradnju mosta. Lokacija je, u najvećem delu, neizgrađen prostor, osim u delu ulice Sime Matavulja i zapadnom delu gde se nalazi kasarna Vojske Srbije.

Neizgrađeni prostor obuhvata i deo istočnog oboda Telepa i naselja Depresija na zapadnom obodu Limana IV. Trasa mosta trebalo bi da prelazi preko područja Ribarskog ostrva i Kameničke ade, a na sremskoj strani je predviđeno da se završi na raskrsnici državnog puta 119 i Karađorđeve ulice.

Pored trase mosta, trebalo bi da se definiše i trasa biciklističkih staza, ali i da se detaljnije razrade raskrsnice na području plana.

Saobraćajnica bi trebalo da bude namenjena kretanju automobila, autobusa, teretnog saobraćaja, pešaka i biciklista.

U planu se most ocenjuje kao "od izuzetnog značaja", a kao osnov za izradu navodi se Generalni urbanistički plan Grada Novog Sada do 2030. godine, čija je izrada "u toku". Drugi planovi pod neposrednim uticajem su Plan generalne regulacije priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu i Plan generalne regulacije prostora u zapadnom delu grada na području Telepa.

Iako se u dokumentu navodi da će se za izradu plana pribaviti potrebni uslovi od organa, posebnih organizacija, imalaca javnih ovlašćenja i drugih institucija, poznato je da je plan za uređenje priobalja, kao i generalni urbanistički plan, još uvek pod upitnikom zbog izostanka saglasnosti Voda Vojvodine, s obzirom na to da se radi o području koje zahvata redovnu odbranu od poplava.

Planirani most ukršta se sa bačke strane sa nasipom prve odbrambene linije Grada Novog Sada, a u planu se navodi da će uslovi za taj deo biti pribavljeni od Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine.

Podsetimo, prošlog meseca gradonačelnik Miloš Vučević predstavio je maketu mosta izrađenu na osnovu Generalnog projekta koji je prošle godine naručila Uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Predstavljajući maketu, Vučević je naveo da je Vlada odlučila da njegovu izgradnju proglasi projektom od nacionalnog značaja, što bi značilo kraće rokove i jednostavnije procedure, a moguće i izostanak sklapanja ugovora bez postupka javne nabavke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.