NavMenu

Cene nafte zabeležile najbolji kvartalni rezultat u poslednjih 30 godina tokom tri meseca

Izvor: Tanjug Sreda, 01.07.2020. 14:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Cene nafte zabeležile su najbolji kvartalni rezultat u poslednjih 30 godina tokom tri meseca, zaključno sa junom, pri čemu su ostvarile dramatičan oporavak nakon pada na rekordni minimum u aprilu.

Cene fjučersa sirove nafte brent uzletele su za više od 80%u drugom kvartalu, što je njihov najbolji tromesečni učinak od trećeg kvartala 1990. godine, kada su tokom prvog zalivskog rata registrovale skok od 142%, izveštava CNBC.

Fjučersi američke WTI nafte su porasli za 91% tokom tri meseca do kraja juna, što je takođe njihov najbolji kvartalni rezultat od trećeg tromesečja 1990. godine, kada su ojačale za 131%.

Ipak, i pored fantastičnih dobitaka tokom poslednjih nedelja, cene fjučersa i brenta i WTI nafte su i dalje za 34% manje u odnosu na početak godine.

Američka naftna referenca, WTI, prvi put u istoriji je ušla na negativnu teritoriju 20. aprila, spustivši se na minus 37 USD za barel, u jeku zatvaranja privrede zbog pandemije korona virusa. To je značilo da proizvođači praktično plaćaju trgovcima da preuzmu njihovu naftu.

Cena brenta se nije našla u negativnoj zoni krajem aprila, ali je u toj nedelji pala na najniži nivo od 1999. godine.

Fjučersima brenta je trgovano jutros na nivou od 42,35 USD, što je porast od 2,6% u odnosu na prethodni dan, dok je terminska cena WTI nafte iznosila 40,35 USD, što predstavlja povećanje od 2,7%, prenosi CNBC.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.