Izvor: Sputnik | Utorak, 30.06.2020.| 20:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bespilotne letelice iz Kine sletele u Srbiju

Ilustracija (Foto: sibsky2016/shutterstock)
Na beogradski vojni Aerodrom pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici sleteo je danas (30. juna) "iljušin" sa isporukom bespilotnih letelica iz Kine.

Srbija je kupila od Kine naoružane bespilotne letelice CH-92A, koje se koriste za izviđanje i snimanje terena, ali mogu da nose i bombe i rakete. Reč je maloj bespilotnoj letelici koja će u našem Ratnom vazduhoplovstvu biti u više varijanti, a jedna će se lansirati sa domaćeg kamiona FAP 2228.

U januaru ove godine v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je rekao da se u prvoj polovini ove godine očekuje isporuka kineskih naoružanih bespilotnih letelica CH-92A i to dva sistema, kompleta, sa ukupno šest letelica.

On je dodao da se stručnjaci VTI već duže vreme nalaze u Kini, gde sa kineskim kolegama rade na integraciji sistema i opreme sa pomenute letelice na domaću bespilotnu letelicu "pegaz" što je posebna korist od saradnje sa Kinezima.

Č-92A ima raspon krila nešto manji od deset metara, akcioni radijus veći od 150 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat.

Nosi dve navođene rakete dometa do šest kilometara i namenjena je za izviđanje, korekciju artiljerijske vatre i za napad na važne ciljeve, kao što su laka vozila, radarsko-komunikacioni sistemi i drugo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.