Izvor: Indikator | Utorak, 30.06.2020.| 16:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Posle FBiH, i RS želi zabranu malih hidroelektrana

(Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Nakon što su u Federaciji BiH pokrenute procedure za zabranu izgradnje malih hidroelektrana, sličnim putem krenuće i Republika Srpska.

Vodeća stranka SNSD putem svog Kluba zastupnika zatražila je u raspravi o izmenama i dopunama Zakona o kocesijama - da se preispitaju svi koncesioni ugovori u Republici Srpskoj.

Iz SNSD-a, kako je izvestila ATV, za Vladu stižu jasne poruke, od preispitivanja koncesionih naknada, podsticaja, do obustavljanja razmatranja svih novih inicijativa za gradnju malih hidroelektrana.

- Želimo da sprečimo izgradnju većine mini hidroenergana, jer smatramo da su se te koncesije i izgradnja takvih obnovljivih izvora energetskih potencijala iz te vrste obnovljivih izvora pokazali kao vrlo štetni. Mislimo da građani izdvajaju mnogo sredstava preko svojih računa za električnu energiju za podsticaje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a da se sa tom izgradnjom narušavaju mnogi prirodni resursi - rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini.

U DEMOS-u imaju još radikalniji predlog - da se odmah, potpuno, zabrani izgradnja malih hidroelektrana.

- Bilo bi to i sprovođenje direktiva Evropske unije, a svi smo deklarativno za ulazak u Evropsku uniju. Na kraju krajeva, postigli bismo krajnji cilj da više ne budemo u situaciji da stalno govorimo da su male hidroelektrane ekonomski i energetski neiskoristive. A ekološka šteta je ogromna - kazala je Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DEMOS-a.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, kazao je da se navedenim zakonskim rešenjem želi u ovoj oblasti uvesti više reda.

Iz redova opozicije moglo se čuti nekoliko primedbi i poruka da se koncesije godinama zloupotrebljavaju.
Potez poslanika SNSD-a smatraju populizmom, iako priznaju da su i sami protiv gradnje malih hidroelektrana.

- Sad kad je dogorelo, kad su se građani pobunili, kad su ljudi koji imaju kapital videli da imaju svoj interes, kad narod to ne da da se gradi, onda vi idete populistički sa nekim amandmanima, merama, zabranama, strogoćama. Ja imam svoje razmišljanje kad je ovo u pitanju, ja sam protiv - rekao je Zoran Vidić poslanik SDS-a.

U Federaciji BiH je Zastupnički dom odobrio pre nekoliko dana zaključak o potrebi potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana.

Istovremeno, Federalna vlada zadužena je da u naredna tri meseca analizira propise koji se odnose na gradnju takvih objekata, i da sa ciljem zaštite reka odnosno životne sredine, predloži odgovarajuće zakonske izmene.

Takođe, predviđa se i revizija svih saglasnosti datih za izgradnju malih hidroelektrana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.