Izvor: Oslobođenje | Petak, 18.02.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

(FBiH) CIMOS iz Kopra sa svojim partnerom Tvornicom motornih dijelova (TMD) iz Gradačca u Srebrenici počinje proizvodnju komponenti za automobilsku industriju?

CIMOS iz Kopra sa svojim partnerom Tvornicom motornih dijelova (TMD) iz Gradačca najavio je da će u Srebrenici početi proizvodnju komponenti za automobilsku industriju. U prvoj fazi investicije od oko 1 mil. KM, a spremni su instalisati potreban mašinski park i otvoriti dvadesetak radnih mjesta.

 

Sa dobrom ponudom u Srebrenici su boravili i predstavnici Litostroja iz Ljubljane. Njihova je namjera da u prostoru neiskorištene hale nekadašnje Unisove tvornice Feros organizuju proizvodnju turbina. Kompanija TMD Gradačac koja je predstavnike slovenskih kompanija dovela u Srebrenicu sa tamošnjim firmama ima dugogodišnje partnerstvo, što datira od 1954. godine. Ključni trenutak dogodio se 2000. godine tokom privatizacije TMD u kojoj je po sistemu zajedničkog ulaganja sa Slovencima formiran Poslovni sistem TMD Ai (Automobilska industrija). Nakon toga uslijedilo je zajedničko investiranje u modernu tehnologiju i otvaranje novih fabrika u Gradačcu. Najavljene slovenske investicije u Srebrenici mogle bi ohrabriti i povratak stručnih kardova u grad jer bez njih bilo ko da dođe i investira teško može napraviti dobar biznis.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.