Izvor: Tanjug | Utorak, 30.06.2020.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turska testira prvi električni voz domaće izrade i projekta

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank je izjavio da je danas počelo fabričko testiranje prvog električnog voza domaće proizvodnje koji bi do kraja godine trebalo da bude u upotrebi, javlja agencija Anadolija.

U fabrici Tuvasas u Sakarji počelo je testiranje vagona i kompozicije prvog turskog električnog voza koji je dizajniran i proizveden domaćim resursima, navodi se u informaciji, prenosi portal biznisinfo.

Početku testiranja prisustvovali su turski ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu i industrije i tehnologije Mustafa Varank.

Resorni ministar Varank je ocenio da je reč o istorijskom danu i podvigu turske industrije koja, kakom je naveo, beleži velike uspehe u razvoju nacionalnih resursa.

- Uprkos pandemiji Kovid-19, marljivi radnici su u maju spustili na šine turski električni voz koji danas počinje fabrička testiranja, a već u avgustu će početi i testiranje na železnici. Proizvodnja domaćeg električnog voza je ponos u svakom pogledu - rekao je Varank.

Dodao je da se očekuje da će električni voz biti u upotrebi do kraja ove godine.

Najavljujući dodatna ulaganja u sektor železnice, Varank je rekao da Turska želi da vlastitim resursima podmiruje domaće potrebe, ali i da uđe u red respektabilnih aktera na globalnom tržištu. Istakao je da je nacionalna odbrambena industrija Turske primer kako se dugoročnim i odlučnim planom izrasta u nacionalni ponos, navodeći kao primer proizvodnju bespilotnih letelica za potrebe turske vojske.

- Naš naredni cilj je proizvodnja domaćih kompozicija brzog električnog voza koji će se kretati brzinom većom od 200 km na sat - poručio je Varank.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.