NavMenu

Turska testira prvi električni voz domaće izrade i projekta

Izvor: Tanjug Utorak, 30.06.2020. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Markus Winkler/Unsplash)
Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank je izjavio da je danas počelo fabričko testiranje prvog električnog voza domaće proizvodnje koji bi do kraja godine trebalo da bude u upotrebi, javlja agencija Anadolija.

U fabrici Tuvasas u Sakarji počelo je testiranje vagona i kompozicije prvog turskog električnog voza koji je dizajniran i proizveden domaćim resursima, navodi se u informaciji, prenosi portal biznisinfo.

Početku testiranja prisustvovali su turski ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu i industrije i tehnologije Mustafa Varank.

Resorni ministar Varank je ocenio da je reč o istorijskom danu i podvigu turske industrije koja, kakom je naveo, beleži velike uspehe u razvoju nacionalnih resursa.

- Uprkos pandemiji Kovid-19, marljivi radnici su u maju spustili na šine turski električni voz koji danas počinje fabrička testiranja, a već u avgustu će početi i testiranje na železnici. Proizvodnja domaćeg električnog voza je ponos u svakom pogledu - rekao je Varank.

Dodao je da se očekuje da će električni voz biti u upotrebi do kraja ove godine.


Najavljujući dodatna ulaganja u sektor železnice, Varank je rekao da Turska želi da vlastitim resursima podmiruje domaće potrebe, ali i da uđe u red respektabilnih aktera na globalnom tržištu. Istakao je da je nacionalna odbrambena industrija Turske primer kako se dugoročnim i odlučnim planom izrasta u nacionalni ponos, navodeći kao primer proizvodnju bespilotnih letelica za potrebe turske vojske.

- Naš naredni cilj je proizvodnja domaćih kompozicija brzog električnog voza koji će se kretati brzinom većom od 200 km na sat - poručio je Varank.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.