NavMenu

"Gazela" postaje gradski most - nezvanična najava iz "Puteva Srbije"

Izvor: Blic Četvrtak, 11.02.2010. 11:14
Komentari
Podeli

Posele rekonstrukcije, most "Gazela" će najverovatnije preći u nadležnost gradskih vlasti. Taj predlog je više puta izneo gradonačelnik Dragan Đilas, a i u Javnom preduzeću "Putevi Srbije" ne odbacuju mogućnost da se u perspektivi to i dogodi.

Prema saznanjima "Blica", prelazak mosta u nadležnost Grada samo je predlog i za sada nije pokrenuta nijedna konkretna inicijativa na tu temu. Međutim, o ovoj ideji u javnosti se govori već neko vreme, a prva priča potekla je od gradskih vlasti.

Gradonačelnik Dragan Đilas je i sam u više navrata isticao da bi održavanje mosta "Gazela" trebalo da bude u nadležnosti lokalne vlasti, odnosno Grada Beograda.

- Treba razmisliti o izmeni Zakona o glavnom gradu kako bismo dobili nadležnost nad vitalnim objektima koji se nalaze u Beogradu – rekao je Đilas.

Prema Zakonu o glavnom gradu, koji je usvojen krajem 2007. godine, Grad Beograd između ostalog "uređuje i obezbeđuje obavljanje poslova koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i upravljanje opštinskim i nekategorisanim putevima, ulicama, kao i državnim putevima, osim autoputa i osniva javno preduzeće za obavljanje delatnosti upravljanja državnim putevima koji su u nadležnosti grada Beograda".

Zakonom su praktično svi putevi prešli u nadležnost grada, uključujući Brankov i Pančevački most, osim mosta "Gazela" koji je sastavni deo autoputa Beograd-Zagreb i koji održava Republika.

U JP "Putevi Srbije" kažu da nemaju ništa protiv da most pređe u nadležnost Grada, ali ističu da sada nije pravi trenutak za takvu odluku jer "Gazeli" predstoji rekonstrukcija.

- To jeste perspektiva i o tome će se dogovarati gradske i republičke vlasti. "Gazela" teoretski može da pređe u nadležnost Grada, ali će ta odluka ipak morati da sačeka završetak kompletne rekonstrukcije mosta. To ne može da se desi odmah, jer je naše preduzeće potpisalo kreditni aranžman za rekonstrukciju "Gazele" i trenutno vodi ceo posao oko toga - kažu u JP "Puveti Srbije".

I u ovom preduzeću objašnjavaju da je najveći problem to što je "Gazela" deo auto-puta koji prolazi kroz grad, i preko koje prolazi ceo tranzitni saobraćaj u prestonici.

- Kada kompletna sanacija mosta bude završena, i kada se kompletni tranzitni saobraćaj bude preusmerio na obilaznicu oko Beograda, stećiće se uslovi da se "Gazela" okarakteriše kao gradski put - kažu u "Putevima Srbije".

Prema najavama, za kompletnu rekonstrukciju mosta potrebno je 22 meseca. U međuvremenu je potrebno pokrenuti proceduru za promenu Zakona, izraditi njegov predlog, koji bi najpre morao da dobije saglasnost Vlade a tek posle da se nađe u skupštinskoj proceduri. Ukoliko se u međuvremenu dogode i izbori, čitava procedura mogla bi da potraje najmanje dve godine. Eventualno bi proces mogao da se ubrza donošenjem podzakonskih akata.

Danas sastanak u EBRD

Delegacija JP "Putevi Srbije" danas (11. februar 2010. godine) će se u Londonu sastati sa direktorima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a glavna tema biće kredit za rekonstrukciju "Gazele". Komisija EBRD već boravi u Srbiji i sutra će, zajedno sa predstavnicima gradskih vlasti, obići naselja u kojima su raseljene porodice koje su živele ispod mosta "Gazela".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 11.02.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.