Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 29.06.2020.| 16:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Holandiji počela aukcija 5G frekvencija

Ilustracija (Foto: Kengphotographer/shutterstock.com)
Uz učešće nekih "velikih igrača" u telekomunikacionom sektoru, danas je (29. juna) u Holandiji počela prva državna aukcija 5G frekvencija, a najniži očekivani prihod iznosi 900 mil EUR evra.

Kako navodi Rojters, predmet aukcije su frekvencijski opsezi 700, 1.400 i 2.100 megaherca, a osim domaće telekomunikacione kompanije KPN, učestvuju i Vodafone i T-mobile.

Prema pravilima, aukcija mora biti okončana do 1. avgusta, ali je moguće da se to dogodi i ranije, a nijedna zainteresovanih kompanija neće moći da otkupi više od 40% bilo kog frekvencijskog opsega.

Iako je Vodafon u aprilu saopštio da je počeo da pruža 5G telekomunikacione usluga, kada je reč o uvođenju te tehnologije Holandija je u zaostatku u odnosu na neke druge evropske zemlje.

Rojters navodi da je aukcija frekvencijskog opsega 3,6 gigaherca - koji se u javnosti najčešće dovodi u vezu sa 5G tehnologijom - odložena je do početka 2022. godine zbog premeštanja jednog satelitskog sistema koji bi mogao ometati funkcionisanje te tehnologije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.