Izvor: eKapija | Ponedeljak, 29.06.2020.| 14:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Filmski studiji na Košutnjaku korak bliže obnovi - Na javnom uvidu PDR za kompleks Avala filma

(Foto: Printskrin/Google Maps)
Posle dve godine od najavljenog ulaganja od 50 mil EUR kompanije Avala Studios u filmske studije na Košutnjaku, Studio 4 u kojem je sniman i kultni Anderground, mogao bi biti korak bliže obnovi, a Avala film uz nove objekte i sadržaje na putu da "vrati staru slavu".

Naime, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda uputio je danas elaborat za rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije (PDR) za kompleks Avala filma na Čukarici. Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave, u Ulici 27. marta, od 29. juna do 13.jula.

Kako se navodi, prioritetni cilj plana je upravo stvaranje mogućnosti za razvoj filmske industrije u Beogradu i Srbiji, kao i stvaranje uslova za planiranje pratećih sadržaja koji će upotpuniti i podržati razvoj filmskog centra, poput sadržaja kulture, obrazovanja, sporta ali i komercijalno poslovnih, stambenih i drugih sadržaja.

U tom cilju je i Vlada Srbije izgradnju ovih filmskih studija sa pratećim sadržajima, proglasila projektom od nacionalnog značaja, a sve u skladu sa Strategijom razvoja kulture Srbije od 2017. do 2027. godine.

Inače, objekti i kompleksi javnih službi u obuhvatu plana su objekti koji su nekada pripadali Filmskom gradu, Filmski arhiv Kinoteke, Kompleks Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Zavod za sport i medicinu sporta Srbije – plivački centar (otvoreni bazeni Košutnjak) vatrogasne stanice.

Planom je obuhvaćen deo teritorije opštine Čukarica, površine oko 86 ha i to područje između granice Prostorno kulturno istorijske celine Topčider, ulica Blagoja Parovića, Kneza Višeslava, Miloja Zakića, Miloja Zakića prilaz 2, Arčibalda Rajsa, te stambenog bloka uz ulicu Miloja Zakića, ulice Dimitrija Avramovića, stambenih blokova uz ulicu Vladimira Rolovića, sa vezama saobraćajnica i infrastrukture do postojeće, odnosno planirane mreže.


50 mil EUR ulaganja

Izradi PDR-a za kompleks Avala filma pristupilo se na inicijativu kompanije Avala Studios, upućenu Urbanističkom zavodu Beograda.

Ova kompanija je pre dve godine najavila da će u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku uložiti više od 50 mil EUR sa ciljem oživljavanja filmske industrije u Srbiji.

Generalni direktor kompanije Avala Studios Peter Dajko, rekao je tada da je želja te kompanije da podstakne i oslobodi potencijal koji Beograd i Srbija imaju kao što su, navodi, izuzetne lokacije, stručno osoblje, bogatu tradiciju filmske industrije.

On je rekao da je u planu izgradnja novih objekata koji će imati više od 52.000 m2.

- U prvoj fazi ćemo podići dva potpuno nova studija površine oko 4.600 kvadratnih metara, a biće i kompletno rekonstruisani postojeći objekti, studio 1 i studio 4. Studio 4 planiramo da pretvorimo u polujavni prostor, u kojem bi se organizovali kulturni događaji.

On je tom prilikom istakao da prema proračunu na osnovu iskustva iz regiona, moderni studiji i pozicioniranje na mapi evropske filmske industrije, bi Srbiji moglo da donese najmanje 120 mil EUR prometa godišnje.

S. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.