NavMenu

Poslovni sentiment u evrozoni ojačao u junu

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 29.06.2020. 13:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergeyP/shutterstock.com)Ilustracija
Oporavak poslovnog raspoloženja u evrozoni intenzivirao se u junu, posle skromnog rasta u maju, a poboljšanje je registrovano u svim sektorima uz znatno izraženiji optimizam u pogledu budućeg poslovanja, pokazuju današnji podaci Evropske komisije.

Opšti indeks poslovnog raspoloženja porastao je na 75,7 poena u junu sa majskih 67,5 bodova, ali je i dalje ispod proseka od 100 poena koje je beležen od 2000. na ovamo, prenosi Rojters.

Aprilski indeks poslovnog raspoloženja je bio najniži od 1985. godine, kada je započeta ova vrsta merenja, zbog mera zatvaranja velikih delova privrede.

Rastu ovog indeksa u maju doprineo je oporavak raspoloženja u industriji i među potrošačima, najveći skok poslovnog sentimena je zabeležen u trgovini na malo i u uslugama.

Sektor usluga, inače, učestvuje sa dve trećine u u BDP-u evrozone.

Osetno su se popravila očekivanja privrednika u pogledu buduće proizvodnje, potražnje ili planova kupovine, a u svim sektorima takođe povoljnije gledaju na planove zapošljavanja, pri čemu se taj pokazatelj opravio između 40 i 60% u odnosu na pad u martu i aprilu.

Najveće ekonomije evrozone - Francuska, Nemačka, Italija, Holandija i Španija - takođe sve beleže rast poslovnog poverenja.

Privrednici očekuju znatan porast prodajnih cena u industriji, uslugama i maloprodaji, a nasuprot tome očekivanja u pogledu potrošačkih cena su pala u meri koja nije zabeležena još od globalne finansijske krize, navodi Rojters.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.