Izvor: eKapija | Ponedeljak, 29.06.2020.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojen novi Zakon o električnoj energiji u RS - Kreirana osnova za reorganizaciju Elektroprivrede i liberalizaciju tržišta struje

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Liberalizacija tržišta struje čini suštinu novog Zakona o električnoj energiji, usvojenog u Narodnoj skupštini Republike Srpske u petak.

Novi zakon se rukovodi pozitivnim evropskim praksama i poštuje međunarodno preuzete obaveze Bosne i Hercegovine i Republike Srpske prihvaćene u okviru Ugovora o Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, saopšteno je na sajtu Ministarstva energetike RS.

Zakon transponuje direktive tzv. Trećeg energetskog paketa kao nastavka liberalizacije tržišta električne energije, ali svojim normama zakon uvažava i određene specifičnosti nacionalnog elektroenergetskog sektora.

Elektroenergetske delatnosti biće razdvojene na tržišne i regulisane - sve delatnosti osim mrežnih (distribucije i prenosa električne energije), biće tržišne delatnosti.

Postojaće više snabdevača na tržištu, a zagarantovana će biti mogućnost slobodnog izbora snabdevača za sve kategorije kupaca električne energije, uključujući i domaćinstva.


Mali kupci i domaćinstva koji ne izvrše izbor snabdevača imaće pravo na obezbeđenje univerzalne usluge snabdevanja po regulisanim uslovima.

Ono što je bitno napomenuti jeste to da se ovim zakonskim rešenjem uvodi kategorija energetski zaštićenog kupca. Ova kategorija se odnosi na kupca električne energije iz kategorije domaćinstvo koji je socijalno ugroženi potrošač, ili domaćinstvo čijem članu zbog zdravstvenog stanja obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen život ili zdravlje. Energetski zaštićeni kupac će ostvarivati pravo na subvenciju određene količine električne energije, koja bi se plaćala iz republičkog budžeta, pod uslovima određenim propisima.

Nadalje, imajući u vidu da je elektroenergetski sektor resurs na koji se u Republici Srpskoj gleda sa posebnom pažnjom i očekivanjima, ovaj zakon stvara osnov za reorganizaciju Elektroprivrede Republike Srpske, za šta treba pronaći najbolji model u skladu sa novim pravilima na tržištu. Zakonom se uspostavlja osnovni pravni okvir za dalje restrukturiranje i reorganizaciju elektroenergetskog sektora i poslovanje na principima tržišne konkurencije.

Takođe, prepoznajući ekonomske i društvene koristi dela pravne tekovine EU koji još nije obavezujući za BiH, Ministarstvo energetike i rudarstva se opredelilo da proaktivnim i naprednim zakonskim rešenjima nastoji otvoriti prostor za jedno novo područje održivog nisko-karbonskog energetskog razvoja kroz mogućnost dobrovoljnog osnivanja građanskih energetskih zajednica (zadruga) za ostvarivanje ekonomskih i ekoloških koristi od obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti. Ovo se takođe odnosi i na tzv. "e-mobilnost", kroz regulisanje statusa mesta za punjenje električnih vozila. Zakonom se prvi put regulišu minimalni tehnički zahtevi i uslovi za obavljanje usluge punjenja električnih vozila.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.