NavMenu

UGS Nezavisnost će tražiti analizu državnih mera pomoći na Socijalno-ekonomskom savetu

Izvor: Beta Nedelja, 28.06.2020. 12:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: OPOLJA/shutterstock.com)Ilustracija
Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost će se zalagati za donošenje socijalnog pakta koji će omogućiti da se na kraju godine analizira i oceni kako i koliko je Vlada Srbije realizovala obećanja u pogledu visine privrednog rasta, plata, penzija i inflacije, najavio je danas predsednik te sindikalne centrale Zoran Stojiljković. Kako je saopšteno iz UGS Nezavisnost, prvi korak u tom pravcu uslediće na jesen kada će ovaj sindikat zahtevati da Socijalno-ekonomski savet Srbije (SES) detaljnije analizira efekte vladinih mera za pomoć privredi u uslovima vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa.

- Za pomoć privredi i građanima potrošeno je nešto više od 5 mlrd EUR, što je za ekonomske mogućnosti Srbije veoma mnogo novca, a da pri tome pomoć nije usmeravana selektivno pa tako oni koji su pretrpeli najveću štetu nisu dobili najviše - ocenio je Stojiljković, koji je nedavno preuzeo jednogodišnje predsedavanje Socijalno-ekonomskim savetom Srbije.

Stojiljković smatra da je neophodno da predstavnici sindikata, poslodavaca i države zajedno analiziraju i ocene efekte finansijskih i drugih mera u vezi sa životnim standardom i kretanjem stope nezaposlenosti.

Predsednik UGS Nezavisnost je rekao i da relevantne institucije potcenjuju socijalni dijalog između sindikata, poslodavaca i države, te da taj stub industrijske demokratije u Srbiji treba dodatno osnažiti i učiniti sadržajnijim i efikasnijim.

- Naši ključni strateški ciljevi su da se unapredi pravo na sindikalno organizovanje i kolektivno pregovaranje, pravo da sindikalni predstavnici učestvuju u radu raznih državnih tela i organa, kao i da se pravo na štrajk omogući i onim radnicima kojima je to uskraćeno, posebno u multinacionalnim kompanijama koje posluju u Srbiji - rekao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, nije jednostavno da se u socijalnom dijalogu dođe do konkretnih i obavezujućih odluka što je osnovna uloga Socijalno-ekonomskog saveta, budući da drugi članovi tog tela koji zastupaju poslodavce i državu mogu da blokiraju donošenje svake odluke zato što se odlučuje konsenzusom.

Stojiljković je najavio da i će se Nezavisnost zalagati za donošenje novog Zakona o radu.

- Trudićemo se da ubedimo državu i poslodavce da minimalna cena rada treba da se utvrdi kompromisom, a ne da pre i bez pregovora u mehanizmu SES-a njen iznos saopšti predsednik države, kao što je to početkom ove godine uradio Aleksandar Vučić - naveo je predsednik UGS Nezavisnost.

Stojiljković je rekao i da će Nezavisnost ubuduće zastupati prava i interese svih zaposlenih, uključujući i angažovane po ugovorima na privremenim i povremenim poslovima.

- Dosad smo funkcionisali samo kao sindikalna organizacija stalno zaposlenih radnika, a ubuduće ćemo zastupati i one koji rade po ugovorima na određeno vreme - kazao je Stojiljković.

On je rekao da to znači da će se Nezavisnost zalagati za zaštitu svih radnika, od fri lensera u medijima, koji nemaju standardno radno vreme, do onih koji rade na sezonskim poslovima. Naveo je primer radnika u građevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu ili prehrambenoj industriji, koji su sada potpuno ili delimično van sistema radno-pravne, ekonomske i socijalne zaštite.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.