NavMenu

Podzemna garaža na Studentskom trgu čeka odluku arheologa - Tender za istraživanja od naredne nedelje

Izvor: Večernje novosti Nedelja, 28.06.2020. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: beograd.rs)
Iskopavanja na Studentskom trgu, gde bi arheolozi tragali za ostacima antičkog Singidunuma, mogla bi da počnu s jeseni. Prema rečima Marka Stojčića, glavnog gradskog arhitekte, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju napravila je tendersku dokumentaciju, a javna nabavka za stručnjake koji bi ovaj posao radili mogla bi da bude raspisana već sledeće nedelje.

Od ideje o rekonstrukciji Vasine ulice i Studentskog trga po projektu arhitekte Borisa Podreke gradski čelnici nisu odustali, ali je pre svega potrebno obaviti arheološka iskopavanja na jednom delu trga.

- Ideja je da javnom nabavkom nađemo visokokvalifikovane stučnjake koji bi se pozabavili ovim iskopavanjem, koje će biti najvažnije u poslednjih 50 godina - navodi Stojčić. - Ako pronađu ostatke antičkog Singidinuma, projektno rešenje prilagodićemo tom novom otkriću. Videćemo u tom slučaju hoćemo li odustati od gradnje podzemne graže ispod Trga i na koji način ćemo otkrivene artefakte izložiti javnosti. Tako bi istorijsko nasleđe postalo svojevrsna turistička atrakcija i bilo dostupno naučno-istorijskom izučavanju. Ako iskopavanja ne otkriju istorijske slojeve i zidane artefakte, na prostoru Studentskog trga započeće izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking mesta u tri podzemna nivoa.

Gradski arhitekta navodi da bi obim i dinamika radova zavisili od arheoloških iskopina koje tu budu pronađene. Ako se nađe nešto što bismo mogli da pokažemo čitavom svetu, to bi moglo da promeni plan o izgradnji javne garaže, koja bi u tom slučaju bila pomerena na Trg republike.

I Vasina krije blago

U okviru rekonstrukcije Studentskog trga trebalo bi da budu sređene i Vasina ulica i plato ispred Filozofskog fakulteta. Prostor koji zauzima Vasina ulica je veoma blizu mesta gde se nalazila glavna ulica Singidunuma, i postoje indicije da se između Vasine i Studentskog parka nalazi veoma lep deo Singidunuma sa zidinama, freskama i rimskim pločicama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.