NavMenu

UTAS: Lažni i senzacionalistički natpisi u medijima o užasnoj sudbini turista iz Srbije u Grčkoj

Izvor: eKapija Subota, 27.06.2020. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) reagovalo je saopštenjem u kome demantuju, kako ističu senzacionalističke i lažne natpise u medijima o "nepredvidivoj ili užasnoj sudbini turista iz Srbije koji se zateknu na grčkim i plažama drugih zemalja".

- U obavezi smo da kao Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) demantujemo takve tvrdnje i ukažemo na situaciju koja je sasvim drugačija. Ovakvi, lažni, naslovi obmanjuju javnost, unose paniku i strah, vređaju naše domaćine u letovalištima, a nadležne institucije sve pogoršavaju time što se ne oglašavaju i ne saopštavaju proverene i zvanične informacije - navodi se u saopštenju.

Kako ističu, na osnovu svedočenja iz Grčke i Turske, gde se već nalaze naši turisti, letovališta su spremna za goste, a uvedene zdravstvene mere ne narušavaju uobičajenu dinamiku odmora. Vreme je lepo, more toplo, ugostiteljski objekti čisti, a eventualne izmene u načinu posluženja hrane nisu na štetu gostiju. Kako kažu, mnogi navode kao prednost to što je trenutno manja gužva na plaži i na ulicama jer nema standardnih problema u traženju parkinga, nedovoljnom broju ležaljki na plažama, dužem čekanju u restoranima i slično.

- Na žalost, naša nadležna ministarstva se nisu potrudila da iznesu činjenice, ali je na lažne vesti u srpskim tabloidima reagovao gradonačelnik turskog letovališta Marmarisa. On je u dopisu poslatom našim turističkim agencijama demantovao da je kazna za nenošenje maske na plaži 400 EUR što je moglo da se pročita u srpskim tabloidima. Pojasnio je da su preduzete mere većeg razmaka između ležaljki, kao i dodatne sanitarne mere na plaži i u hotelima, ali je apelovao na građane da verodostojne informacije potraže na relevantim mestima - piše u saopštenju.

Netačne su, navode, bile i informacije kako nijedno zdravstveno osiguranje neće pokrivati koronu i kako će turisti biti izloženi ogromnim troškovima. Ispostavilo se da će neke osiguravajuće kuće u svoje polise uvrstiti i troškove zbrinjavanja u slučaju korone, ali i da će to uraditi države u kojima se turista zatekne.

- Tako da su se laži koje smo imali prilike da pročitamo proteklih dana samo nastavile - o tome kako srpske turiste "love" na plažama u Grčkoj i odvode ko zna gde u izolaciju, kako su svi u karantinu, kako se svi vraćaju kući, kako su stroga pravila i na samoj plaži, kako kazne za nenošenje maski iznose po 400 EUR, a vrhunac svega napisanog je naslov koji smo već pomenuli, da "Grci šalju turiste obolele od korone na ostrvo gubavaca" - saopštavaju i podsećju da je lepra u Evropi iskorenjena pre više decenija.

UTAS je pozvao građane da se o uslovima putovanja i letovanja informišu u svojim turističkim agencijama i relevantnim mestima kao što su sajtovi ministarstava inostranih poslova i turističkih organizacija zemalja u koje treba da putuju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.