NavMenu

Produženje moratorijuma biće moguće za neke klijente - Od čega zavisi odluka banke

Izvor: eKapija Petak, 26.06.2020. 14:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com)Ilustracija
Moratorijum na otplatu kredita završava se do 30. juna, odnosno 1. jula, a iako zvaničnog produzetka pauze u otplati kredita nema, iz Udruženja banaka Srbije (UBS) podsetili su građane i privredu da se o svemu informišu i dogovore sa svojom bankom, u skladu sa mogućnostima koje su njima lično na raspolaganju.

Kako navode za naš portal, odluka banke zavisi od njihove kreditne sposobnosti i ostalih faktora koji se procenjuju za svakog pojedinačnog klijenta. Napominju da će ipak, za određeni broj klijenata biti moguće produženje moratorijuma, produženje rokova otplate i druge olakšice koje će biti prilagođene konkretnom klijentu.

- S obzirom da je ekonomska situacija u zemlji na putu oporavka, mi ne očekujemo da će biti generalnog produženja moratorijuma, ali to ne znači da da će privreda i građani ostati bez podrške banaka. Bankama je u interesu da klijenti očuvaju svoje poslovanje i da se u konačnom poveća naplativost njihovih potraživanja kao preduslov da i banke ispune svoje obaveze prema deponentima - građanima i preduzećima - navode u UBS.

U tom smislu banke, kako navode, razmatraju različite scenarije razvoja situacije za svoje klijente i u zavisnosti od svojih poslovnih politika za određeni broj najugroženijih klijenata pripremaju set mera dodatnih olakšica.

- Za određeni broj klijenata biće moguće produženje moratorijuma, produženje rokova otplate i druge olakšice koje će biti prilagođene konkretnom klijentu. Dakle, sve će zavisiti od dogovora banke i klijenta i mi svakako preporučujemo građanima i preduzećima da se obrate svojoj banci i informišu se o opcijama koje su im na raspolaganju - kažu u Udruženju.

Podsećaju da su banke dobro kapitalizovane i likvidne i kao takve predstavljaju jedan od najvitalnijih segmenata ekonomije koji je pokazao veliku otpornost u uslovima krize.

- Jedna od najznačajnijih mera koja je primenjena nakon izbijanja krize je uvođenje obaveznog moratorijuma na plaćanje obaveza po kreditima, koja je velikom broju građana pomogla da lakše prebrodi kriznu situaciju. Podsetićemo da je ova mera bila široko prihvaćena od strane privrede i građana, a da su banke za ove potrebe obezbedile oko 2 milijarde EUR - zaključuju u UBS.

O tome koliko će rata biti uvećana nakon moratorijuma, čitajte u posebnom tekstu.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.