NavMenu

Ministarstvo trgovine i AmCham dodelili diplome učesnicima programa "Devojke u tehnologiji"

Izvor: eKapija Petak, 26.06.2020. 13:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) danas su svečano dodelili diplome učesnicima programa "Devojke u tehnologiji".

Tokom prethodnih nekoliko meseci, studentkinje su sa svojim mentorima radile na dodeljenim projektima, putem kojih su imale priliku da steknu nova znanja, razviju veštine u mentorskim timovima i sticale radnu praksu u uspešnim kompanijama u oblasti IKT-a, navodi se u saopštenju AmCham-a.

- Činjenica je da talenat, posvećenost i trud uvek pronađu put uspeha. Mlade dame koje su danas sa nama najlepši su primer za to, a mene posebno raduje i čini ponosnom što sve veći broj žena odlučuje da profesionalnu karijeru grade u komunikacijama i informacionim tehnologijama - izjavila je Milana Jević Gledović, članica UO AmCham-a.

Tatjana Matić državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija izjavila je da je rodna ravnopravnost je ključna tema za dalji napredak srpskog društva, posebno na polju novih tehnologija.

- Manja zastupljenost devojaka i žena u tehnologiji u budućnosti bi mogla dodatno da produbi ekonomsku nejednakost između žena i muškaraca i što utiče na prosperitet čitavog društva. Resorno ministarstvo kontinuirano preduzima aktivnosti kako bi unapredio položaj devojaka i žena u IKT sektoru, ali ono što je nedostajalo je veće uključivanje industrije. Zato posebno pozdravljam učešće kompanija i nadam se da će u budućnosti mnogi slediti njihov pozitivan primer, a studetkinjama želim uspešne karijere - izjavila je Matić.

U programu je učestvovalo 20 studentkinja koje su odabrane po javnom pozivu, i to sa Univerziteta u Beogradu – sa Elektrotehničkog fakulteta, Fizičkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Mašinskog, Prirodno-matematičkog, Saobraćajnog i Tehnološko-metalurškog fakulteta; zatim, sa Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Elektronskog fakulteta u Nišu. Studentkinje je vodilo 14 mentora iz osam kompanija: Algotech, Ball Packaging Europe, DXC, Enetel Solutions, Roaming Networks, Telenor, Telegroup i VIP.

Ovaj jedinstveni program prakse i mentorstva Ministarstvo trgovine sproveo je u saradnji sa AmCham-om i to kao jednu od aktivnosti državnog programa za osnaživanje žena za period 2019-2020. godine.

- Program je polaznicama pružio prva profesionalna iskustva, praktična znanja i priliku da se upoznaju sa poslovnim procesima u uspešnim kompanijama, kroz program prakse i mentorstva, učešće na radionicama za lični i profesionalni razvoj i rad na konkretnim projektnim zadacima - stoji u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.