Izvor: eKapija | Petak, 26.06.2020.| 12:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

BIM tehnologija iz ugla kompanije hiCAD - Arhitekte čini produktivnijima, a investitorima smanjuje troškove

(Foto: Facebook / BIM.hiCAD)
BIM (Building Information Modeling) tehnologija, odnosno informaciono modelovanje zgrada, već je veoma dobro poznata onima koji se bave arhitektonskim projektovanjem. BIM softveri su u primeni daleko duže od toga koliko je ova tema postala globali trend, a Archicad je nastao osamdesetih godina prošlog veka.

- Jako puno inženjera zapravo koristi BIM programe, iako je možda manji broj onih koji u potpunosti koriste sve BIM mogućnosti tih softvera - kaže za eKapiju Žolt Ivanovič, direktor kompanije hiCAD i GRAPHISOFT sertifikovani BIM menadžer.

Ova tehnologija unapređuje sve aktivnosti koje čine životni ciklus jedne zgrade: od prve skice, preko projektno-tehničke dokumentacije, izvođenja, tehničkog održavanja, sve do rušenja.

- Reč je o tehnologiji koja podrazumeva upotrebu računarskog 3D modela (virtuelnog prototipa) građevinskog objekta i raznih, specifičnih podataka koji su potrebni. Specifičnost BIM softvera je da mogu da manipulišu 3D modelom i priključenim podacima i da omogućavaju razmenu takvih informacija između učesnika - podseća Ivanovič.

Dodaje da BIM programi, kao što je Archicad, rade vrlo slično tome kako se zapravo zgrada i gradi:

- BIM softveri uglavnom imaju alate koje korisnik, inženjer u građevinskoj industriji prepoznaje, kao što su u slučaju arhitektosko-građevinskih softvera to zidovi, ploče, stubovi, grede i slično i korisnik u softveru pomoću, takvih alata virtuelno gradi zgradu, odnosno kreira BIM model.

Jedno od najbitnijih unapređenja koje BIM donosi je podizanje kvaliteta ukupne projektne dokumentacije do nivoa da se u potpuno eliminišu grešeke, nedoslednosti i neusklađenost pojedinih delova. To podrazumeva da se svi delovi (arhitektura, konstrukcija, instalacije) moraju spojiti u jedan, integrisan i "inteligentan" 3D model.

- Arhitekte, zahvaljujući ovoj tehnologiji, imaju priliku da bolje sagledaju buduću zgradu, da njihova dokumentacija bude apsolutno jasna i precizna. BIM softveri sa druge strane omogućavaju da se buduća zgrada oceni i testira iz raznih apekata, kao što su razne analize i simulacije (insolacija, energetska efinaskonst, kretanje korisnika), a da se oni "dosadni" poslovi (iscrtavanja, izračunavanja) svedu na najmanju moguću meru. BIM arhitektama pruža da se bave onim delom posla koji je najlepši, da budu efikasniji, produktivniji i kvalitetniji - ističe sagovornik eKapije.

S obzirom na to da se BIM u građevinarstvu definitivno dešava, budući stručnjaci moraju da vladaju ovom tehnologijom, smatra Ivanović:

- Škole i fakulteti moraju da pripreme studente za ono što ih čeka u praksi. Mi, kao i GRAPHISOFT kojeg predstavljamo, oduvek sarađujemo sa svim obrazovnim institucijama koje žele. Najčešće je to saradnja na razvoju obrazovnih programa, kurikuluma, obuci kadrova i studenata, sa najnovijim, besplatnim softverima za profesore i studente, gostujućim predavanjima sa novostima iz sveta BIM-a i predavačima, koji su vrlo često prave globalne BIM zvezde.

Smatra da investitori imaju najveći benefit od BIM-a od svih učesnika u životu zgrade, jer ova tehnologija pruža bolju i jasniju komunikaciju sa projektantima, marketinški bolju dokumentaciju, bolju procenu i smanjenje troškova, bolju procenu toka i dinamike izvođenja, sigurniju investiciju a kada je zgrada gotova, BIM model i razni podaci u njemu višestruko smanjuju troškove održavanja objekta.

- BIM je globalni trend upravo zbog toga što su mnoge države, kao važan investitor, prepoznale da im BIM omogućava da se najodgovornije ophode prema novcu koji im je poveren - kaže Žolt Ivanovič.


Building Together u julu

Jedan od najznačajnijih onlajn događaja u svetu BIM tehnologije, Building Together (Gradimo zajedno) održaće se 8. i 9. jula ove godine.

Organizator je GRAPHISOFT, kompanija koje je već 35 godina vodeća u BIM tehnologiji na svetu.

Događaj će biti javan, besplata, uz prethodnu registraciju, i namenjen je širokoj publici, svim inženjerima. Prijave su moguće OVDE.

M. B. / A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.