NavMenu

Narodni muzej Kikinda posle 50 godina počinje arheološka iskopavanja nekropole u Mokrinu - Od Ministarstva 700.000 dinara

Izvor: Novosti Petak, 26.06.2020. 09:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Posle 50 godina pauze, Narodni muzej Kikinda ponovo će početi arheološko iskopavanja nekropole u Mokrinu. To je jedna od najpoznatijih nekropola ranog bronzanog doba u našoj zemlji, a muzej planira da sada otkopa od pet do 10 grobova i da primenom savremenih naučnih metoda i analiza dođe do podataka koje nije bilo moguće saznati pre pola veka. Lokalitet je poslednji put istraživan 1969. godine.

Za ovo istraživanje Narodni muzej Kikinda je na konkursu Ministarstva kulture Srbije dobio 700.000 dinara. Istraživanje će početi u julu, kada će sa kikindskim arheolozima raditi i oni iz novosadskog institita BioSense, najavila je direktorka kikindske ustanove Lidija Milašinović:

- Naša ideja je da uradimo manje i svedenije iskopavanje budući da je od prethodnog prošlo 50 godina. Verujemo da ćemo otvaranjem lokaliteta i korišćenjem različitih hemijsko-fizičkih metoda sada moći da utvrdimo više podataka sa manjim brojem uzoraka. Rezultate dobijene ovim istraživanjem predstavićemo na izložbi sledeće godine.

Nekropola u Mokrinu prvi put je sistematski istraživana u periodu od 1953. do 1969. godine, sa prekidima. Arheolog Narodnog muzeja, pokojni Milorad Girić, rukovodio je istraživanjem i 1971. godine i izdao knjigu o tome. Kako se navodi, istraženo je ukupno 312 grobova, a ostalo je još od 50 do 100.

Prethodnim iskopavanjem otkriveni su grobovi raspoređeni u 11 redova. Praktikovana su oba načina sahranjivanja, ali je kremacija prisutna samo u pet slučajeva. Kod skeletnog sahranjivanja, pokojnici su zakopani u zgrčenom stavu, žene na desnom, muškarci na levom boku. Prilozi su u visini glave ili uz karlicu, a lice je okrenuto prema istoku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.