Izvor: Dnevnik | Petak, 26.06.2020.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Umetnici. Sad!", konkurs za umetnike i organizacije Novog Sada otvoren do 24.jula

Ilustracija (Foto: Karramba Production/shutterstock.com)
Novi projekat "Umetnici. Sad!" Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture, pružiće nove vidove podrške lokalnim umetnicima i organizacijama koje čine kulturnu scenu ovog grada, saopšteno je na konferenciji u budućoj Kulturnoj stanici OPENS u Kineskoj četvrti.

Aktuelni konkurs, namenjen umetnicima i organizacijama za realizaciju svojih sadržaja u prostorima kulturnih stanica od avgusta do oktobra, otvoren je od 24. juna i trajaće mesec dana, te učesnici imaju mogućnost da se do 24. jula prijave putem aplikacionog formulara koji se nalazi na sajtu "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

- Novosadsku kulturnu scenu jačamo i kroz otvaranje novih kulturnih stanica, što je deo projekta Evropske prestonice kulture i podrazumeva ulaganje više od 30 miliona dinara za programski deo. Sve što radimo, radimo strateški i s dugoročnom vizijom, a za tri godine smo kroz evropske fondove na direktan i indirektan način prihodovali 2,5 mil EUR - istakao je direktor Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković.

Koordinatorka mreže kulturnih stanica u Novom Sadu Violeta Đerković kaže da se za projekat "Umetnici. Sad!" može reći da je u pravom smislu reči sinergijski. Ona dodaje da kad je reč o mreži kulturnih stanica, nije reč o kvantitetu, već o novom načinu povezivanja i kvalitetu, jednom novom modelu rada u kulturi, zasnovanom na saradnji.

- Pozivam sve umetnike da se jave i podele zadovoljstvo i radost kreiranja nečeg novog što ostaje svim Novosađanima, a za šta verujem da će biti inspiracija i drugim gradovima u Srbiji - rekla je.


Festival klasične muzike NEO

Na konferenciji je predstavljen i program predstojećeg Festivala klasične muzike NEO. Festival će biti otvoren u ponedeljak, 29. juna, od 20 sati u Kulturnoj stanici Svilara, a programi će biti realizovani u svim trenutno aktivnim kulturnim stanicama.

U okviru festivala predstaviće se lokalni umetnici, a osnovni motiv biće obeležavanje 250 godina od rođenja Betovena, što će u programskom smislu biti lajtmotiv svih koncerata. Betovenove kompozicije biće izvedene na nekim autentičnim instrumentima, što predstavlja posebno zanimljiv detalj, a program festivala biće uskoro objavljen na svim kanalima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.