Izvor: eKapija | Utorak, 09.02.2010.| 15:17

Limenko Gutić, omiljen robot u Beogradu - plavooka koka uskoro i na Savskom Vencu

"ArtEko" kontejneri

Portal "eKapija" i ove godine, početkom marta dodeliće, sada već tradicionalno, "Aurea" nagrade najboljim investitorima u 2009. godini. Kako se približava novi ciklus izbora, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Limenko Gutić već je postao omiljeni prijatelj mališana na Vračaru, a svoju plavooku eko koku uskoro će dobiti i stanovnici Savskog Venca. U parku Manjež nedaleko od Narodne banke Srbije biće smeštena ptica robot, umetnička skluptura, koja osim estetske ima i praktičnu funkciju, reciklira limenke. Ovaj ekološki projekat je kreacija Udruženja građana "Sfera No" i deo je programa "Oktopus 2". Umetnici, naučnici i tehnolozi su postigli da ovaj sistem na zabavan i atraktivan način stimuliše građane da brinu o zaštiti sredine u kojoj žive.

Govoreći o održivosti ovog projekta, Biljana Biba Vicković, predsednik UG "Sfera No", za "eKapiju" napominje da je njihov cilj da aktivnostima ojačaju svest o građanskoj kulturi i odgovornosti prema životnoj sredini.

Projekat je osmišljen kao dugoročna strategija kojom se o ekologiji edukuju deca i mladi ljudi zainteresovani za tehnološki razvoj, kako bi oni, kao budući inženjeri i projektanti, vodili računa o čuvanju životne sredine.

"ArtEko" kontejneri

Postavkom ptice robot na Vračaru pokrenuta je edukativna ekološka kampanja, a ovaj nov stanovnik svakodnevno sa građanima i decom na atraktivan i zanimljiv način obavlja svoju funkciju, neprestano jedući limenke. Ptica robot animira prolaznike glasovnom porukom "zdravo jel imaš gladna sam", mrdanjem delova kljuna, a kada prolaznici ubace neku konzervu u kljun, tada dobijaju tiket zahvalnicu sa ekološkom porukom i sa mogućnošću da učestvuju u takmičarskoj nagradnoj igri "Ptica robot".

Robot kontejner putem mobilnog sistema priključenog na mikrokontrolor (mikročip) šalje e-mail poruke o stanju konzervi u skladištu, i o eventualnom kvaru na senzorima i elektromotoru.

Na konkurs za ime novog stanovnika Vračara stiglo je dosta prijava. Ptica robot dobila je ime Limenko Gutić, a pobedničkoj školi OŠ "Jovan Miodragović" dodeljena su tri "ArtEko" kontejnera – za papir, plastiku i metal.

Dodelom "ArtEko" kontejnera pokrenute su i organizovane vannastavne ekološke aktivnosti u cilju obrazovanja i širenja svesti osnovaca o značaju reciklažnog procesa i očuvanju životne sredine, o dobrim društvenim navikama, razvoju kreativnosti i preduzetničkog duha.

"ArtEko" kontejneri

- "ArtEko" kontejneri, interesantno dizajnirani, opremljeni specijalnim svetlosnim i glasovnim porukama, biće postavljeni u osnovnim školama. Od prikupljenih sredstava od prodaje reciklažnih sirovina, školarcima će biti nabavljena potrebna oprema, a đaci će sami birati prioritete za nabavku – napominje sagovornica "eKapije" i naglašava da je plan da se napravi ozbiljna sakupljačka mreža, organizuje odvoženje i na kraju otkup sirovine.

Udruženje građana "Sfera No" uspostavilo je saradnju sa Balkanskim fondom za lokalne inicijative kako bi animirali lokalne samouprave da budžetski opredele sredstva za nabavku "ArtEko" kontejnera.

- Naš projekat ima više faza. Kampanja "Znanjem za održivi razvoj" obuhvata postavljanje ptice robota, demonstraciju igrice i raspisivanje dva konkursa za tačmičenje u igrici i za izradu novih pet igrica. Sklopili smo partnerstvo sa CET Računarskim fakultetom - Računarskom gimnazijom o proizvodnji igrice, a ta institucija nam je pomogla da raspišemo konkurs za osnovce i srednjoškolce u izradi igrice.

Dakle, proces je sledeći – u opštini se postavlja ptica robot, raspisuje se konkurs za ime sklupture, pobednička škola dobija "ArtEko" kontejnere, zatim se raspisuje konkurs za izradu igrice, kasnije i takmičenje u igranju.

- Krajem februara u projekat ćemo uključiti 20.000 učenika iz 150 škola u više od 70 gradova za izradu igrice ptica robot. U aprilu ćemo proglasiti 5 pobednika iz 5 gradova Srbije. Pobednici će dobiti poklone, a njihove škole "ArtEko" kontejnere. Planiramo da uspostavimo saradnju sa opštinskim upravama i komunalnim prduzećima kako bismo lakše organizovali sakupljanje i reciklažu prikupljenih sirovina- kaže Vicković.

Sagovornica "eKapije" napominje da su dobijena sredstva i za knjigu o ptici roboru, koja će biti promovisana u aprilu, a u planu je i prezentacija ptice robot u inostranstvu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.