NavMenu

BRNABIĆ: Prioriteti u naredom periodu digitalizacija zdravstva i biotehnologija

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.06.2020. 17:59
Komentari
Podeli
Ana Brnabić (Foto: YouTube/screenshot)Ana Brnabić
Predsednica Vlade Ana Brnabić govorila o procesu i značaju digitalizacije u Srbiji, kako u javnom sektoru, tako i u ekonomiji i podršci startap kompanijama i firmama, koja je doprinela razvoju srpske ekonomije, saopštila je Vlada. Brnabić je učestvovala na video-konferenciji o ekosistemima, u organizaciji britanskog poslovnog magazina Financial Times (FT) i njegove platforme The next Web (TNW) u okviru koje se organizuju godišnje serije konferencija sa fokusom na nove tehnologije i startap kompanije u Evropi.

Premijerka je istakla uspeh i povećanje efikasnosti u uvođenju digitalizacije u sektoru obrazovanja, naglasivši da je cilj vlade na čijem je čelu, bila reforma obrazovanja i priprema mladih za poslove u 21. veku.

Ona se osvrnula i na neophodnost stvaranja modernih uslova za učenje, kako deci tako i profesorima jer ulaganjem u obrazovanje, investiramo u sopstvenu budućnost.

Premijerka je izrazila zahvalnost Inicijativi Digitalna Srbija, kao organizaciji koja je mnogo pomogla Vladi da razume potrebe IT kompanija i tržišta IKT sektora, pri uvođenju digitalizacije.

Ona je, kao jedan od glavnih prioriteta i budućih planova, istakla digitalizaciju zdravstva, kako bi se omogućile bolje usluge pacijentima, uštedelo vreme i troškovi, a u isto vreme lekarima i medicinskim radnicima pružilo više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata.

- Još jedan od prioriteta je svakako i biotehnologija. Ovoj temi ćemo biti dosta posvećeni jer smatramo da to može da doprinese većoj kompetentnosti Srbije na svetskom nivou i da naša zemlja ima dosta potencijala, naučnih istraživača i talentovanih inovatora u ovoj oblasti - rekla je premijerka.

Pored Brnabić, na globalnoj konferenciji su govorili i drugi politički lideri, stručnjaci i stvaraoci tehnoloških ekosistema, poput evropske komesarke za konkurentnost Margaret Vestager, potpredsednice Evropske investicione banke Eme Navaro, članice Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martine Larkin i ekonomiste i profesora na Harvard Business School Džoša Lernera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.