NavMenu

Uskoro uredba o subvencijama za zasade voća i vinove loze

Izvor: Beta Utorak, 09.02.2010. 14:35
Komentari
Podeli

Vlada Srbije će za dve do tri nedelje usvojiti uredbu o korišćenju podsticajnih sredstava za podizanje zasada voća, vinove loze i hmelja, za šta je predviđeno 800 miliona dinara, najavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

- Uredba će se odnositi na proizvodne zasade koji su podignuti u jesen 2009. i za one koji će se podizati ovog proleća - rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik ministra poljoprivrede Milan Stegić.

Pravo na podsticajna sredstva imaće fizička lica, nosioci poljoprivrednih gazdinstava, ali i preduzetnici i preduzeća, kao i obrazovne i naučno-istraživačke institucije, kazao je on.

- Minimalna površina koja će biti subvencionisana je 0,3 hektara, dok je maksimalna 10 hektara, ali će Ministarstvo poljoprivrede razmatrati mogućnosti da se kasnije, ove godine, ta gornja granica poveća - kazao je Stegić.

Kako je objasnio, uredba će podrazumevati "finasiranje sadnice u stoprocentnom iznosu njene cene", ali će za svaku kategoriju biti definisano šta su maksimalno prihvatljive cene za Ministarstvo poljoprivrede, pa će sve preko tog iznosa poljoprivrednici sami morati da plate.

Stegić je kazao da će se uredbom finansirati i podizanje naslona i sve prateće agrotehničke mere, koje su potrebne za višegodišnje zasade.

Iznos sredstava, koja se budu izdvajala po tom osnovu, zavisiće od broja sadnica po hektaru, a maksimalno će se odobravati 550.000 dinara po hektaru.

Definisano je i da minimalni broj sadnica vinove loze bude od 4.000 do 5.500 po hektaru, za stone soret 3.500 sadnica, dok je za "prokupac" minimalan broj sadnica 7.000, a maksimalan 10.000 po hektaru, dodao je on.

Novina u uredbi je da će svi koji podižu autohtone sorte grožđa dobijati dodatnih 50.000 dinara po hektaru, rekao je Stegić.

Ministarstvo će, kako je dodao, ukoliko bude bilo više zahteva nego što je planirano budžetom Ministarstvo poljoprivrede, preraspodelom iznaći dodatna finasijska sredsta za podizanje novih zasada.

Stegić je najavio i donošenje uredbi o subvencionisanju matičnih zasada voća i vinove loze, ali i opreme za pravljenje vina, rakije i ostalih pića, kao i uredbe o geografskom poreklu loze.

Direktorka Instituta za voćarstvo iz Čačka Svetlana Paunović rekla je da je Ministarstvo poljoprivrede ovoga puta nastupilo kao partner proizvođačima i naučno-istraživačkim ustanovama.

Uredba je, prema njenim rečima, pripremljena tako da je broj sadnica prilagođen najboljoj tehnologiji gajenja za intenzivne zasade, što je ranije bilo neprecizno definisano.

Ona je izrazila očekivanje da uskoro bude pripremljena i uredba za podizanje matičnih zasada da bi se omogućilo da Srbija ponovo u dovoljnoj meri proizvodi kvalitetan, sertifikovan sadni materijal i tako smanji njegov uvoz.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.