NavMenu

Projekat Eco Velo Tour uredio biciklističke staze - Cikloturizam sve popularniji

Izvor: RTV Četvrtak, 25.06.2020. 13:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)Ilustracija
Cikloturizam je sve popularniji u svetu, a tako je i kod nas. Kako bi unapredile tu vrstu turizma, lokalne samouprave uređuju biciklističke trase i stajališta, pored značajnih turističkih destinacija. Jedan od prekograničnih projekata, koji je posvećen upravo cikloturizmu je Eco Velo Tour.

Svi turisti, koji se odluče da sever Vojvodine, dakle Suboticu, Palić i druga manja naselja, obiđu biciklom, moći će zahvaljujući projektu Eco Velo Tour to da urade vozeći se uređenim trasama. Ta mikroregija ima brojne potencijale, koji povezuju biciklistički i eko-turizam, a sada će imati i direktnu poveznicu sa rutom 6, koja prolazi kroz kanjon Dunava i rutama 11 i 13, koje preko Mađarske vode prema severu Evrope.

- Nisu sve trase razvijene u smislu da postoje posebni biciklistički putevi, ali su one već toliko objedinjene da je bilo jako važno da se prikaže nešto što je sada trend, a trend je eko-turizam. Ljudi koji voze bicikle, a to su različiti tipovi bicika, imaju u sebi avanturistički duh i vrlo su povezani sa prirodom, žele da vide nešto novo, a to su pre svega pejzaži i rariteti, koje mi njima možemo da pružimo - kaže Izabela Lanјi Hnis, direktorka Fonda turističkog klastera mikroregije Subotica - Palić.

Projekat EcoVeloTour je počeo 2018. godine, a završava se naredne godine. U sklopu projekta će se napraviti nekoliko odmorišta, na kojima će se turisti moći upoznati sa lokalnim raritetima i biodiverzitetom. Što se tiče biciklističkih ruta, njih će u Subotici i okolini biti tri.

- Jedna je tura peska, jer živimo u Subotici, na delu peska, zatim tura vode i tura banatske avanture, zato što se deo EuroVela trase pojavljuje iz Banata i to će biti isto izuzetno interesantno - kaže Lanјi Hnis.

Partner prekograničnog IPA projekta Eco Velo Tour u Srbiji je Dunavski centar za kompetetitvnost, koji priprema platformu za mobilne telefone, preko koje će svi turisti moći da saznaju najvažnije informacije vezane za rute, turističke destinacije i nastavak njihovog puta u okolnim regijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.