NavMenu

2020. godina odlučujuća za Zapadni Balkan po pitanju obnovljivih izvora energije?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.06.2020. 12:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač ocenio je danas da je ova godina odlučujujuća za region Zapadnog Balkana po pitanju prelaska na obnovljive izvore energije (OIE) i odustajanje od korišćenja fosilnih goriva.

Kopač je na forumu "Održivost energetske zajednice" u Beču naveo da je optimističan kada je reč o razvoju događaja koji doprinose održivom razvoju ne samo u energetskoj zajednici, već u celom privrednom sektoru regiona.

- Crna Gora je ove godine uvela nacionalni mehanizam za dekarbonizaciju. Mi smo u Evropi 2020, koja je veoma odlučujuća godina - rekao je Kopač i ocenio da će pandemija čak ubrzati "zeleni sporazum".

Albanija je nedavno usvojila na tenderu cenu električne energije dobijene iz snage sunca i ona će koštati prema rečima Kopača ispod 25 EUR po megavat času, što je jako jeftino i primer za ceo region.

- I to dokazuje da je energija iz obnovljivih izvora jako jeftinija u odnosu na druge izvore - ocenio je Kopač.

Severna Makedonija veoma ambiciozno priprema svoj prvi klimatski plan o energetskoj zajednici koji bi trebalo da bude usvojen narednih meseci.

- Ali, najvažnije je što će biti usvojeno u toj zemlji pre nego što taj proceš bude završen u zemljama članicama EU - rekao je Kopač.

Stvari se ubrzano razvijaju i Kopač se nada dobrim rezultatima između ovog i sledećeg sastanka.

Bivši zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Haki Abazi rekao je da je energije nešto što povezuje region znatno više nego bilo šta drugo. Zato je, kaže, potrebno ubediti ljude da je bitno raditi na zelenoj energiji. Moraju se, kaže, ubediti politički lideri da odustanu od ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima.

Smatra da u regionu još ne postoje građani koji bi svoj glas na izborima dali "zelenim političarima" koji bi radili na uklanjanju "prljavog novca koji dolazi iz fosilnih goriva".

- Ovo možemo uraditi sa snažnom institucionalnom podrškom, snažnom podrškom civilnog sektora i da pokažemo kako treba da izgleda naš održiv region u budućnosti - naveo je Abazi.

Sa foruma je poručeno da "karbonska neutralnost" štedi novac i da je potrebno da se ceo region spremi na promene, nova pravila i izazove, a u cilju zaštite prirode, građana i privrede.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.