NavMenu

Ericsson Nikola Tesla uvodi 5G mrežu u Hrvatsku

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 25.06.2020. 10:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: TippaPatt/shutterstock.com)Ilustracija
Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla (ENT) u sredu su potpisali prvi 5G ugovor o saradnji.

Prema ovom ugovoru, ENT će do 2024. biti ekskluzivni isporučilac radijskog dela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Ovo je prvi 5G ugovor dve hrvatske kompanije, i njime ENT i Hrvatski Telekom nastavljaju dugogodišnju saradnju.

Njihova saradnja počela je modernizacijom radijskog dela mreže prije dve godine i usmerena je na uvođenje 5G standarda u mobilnu mrežu. Cilj Hrvatskog Telekoma je da 5G mrežom svojim korisnicima osigura veće brzine i 5G pokrivenost, kao i da hrvatskoj ekonomiji i društvu približi prilike koje dolaze sa digitalizacijom i četvrtom industrijskom revolucijom.

- Tokom proteklih meseci postalo je jasno koliko su ICT industrija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu važni, jer oni su ključna poluga za digitalizaciju društva i za povratak ekonomskom rastu. Saradnja sa ENT-om je najnoviji primer naše podrške ekonomiji i društvu, gde nastavljajući sa ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije Hrvatski Telekom kao vodeća mreža omogućava kompanijama da postanu inovativnije i produktivnije, a ekonomiji da bude konkurentnija i otpornija na izazove - rekao je predsednik Uprave Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis za 24 sata.


On je dodao i da je uvođenje 5G tehnologije široko primjenljivo i komplementarno s potrebama hrvatske ekonomije kroz primere omogućavanja veće energetske efikasnosti sa pametnim merenjima i dinamičkim upravljanjem snabdevanjem električnom energijom, zatim sa većom efikasnošću u poljoprivredi putem povezanih i automatizovanih uređaja i mašina, ili s optimizacijom procesa sistema navodnjavanja, kao i u raznim drugim industrijama.

Gordana Kovačević iz ENT-a istakla je zadovoljstvo zbog ovog ugovora sa strateškim partnerom, te dodala da njihovi stručnjaci među prvima rade na implementacijama 5G mreža na četiri kontinenta, kao i da je Erikson pustio u komercijalni rad 40 5G mreža.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.