NavMenu

Arheolozi otkrili drevno vikinško naselje, starije od prve poznate ljudske zajednice na Islandu

Izvor: RTS Sreda, 24.06.2020. 08:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Arheolozi su otkrili drevno vikinško naselje, koje je prethodilo prvoj poznatoj ljudskoj zajednici na Islandu.

Ostaci dva objekta pronađeni su u blizini jednog sela kod fjorda Stovarfjorur, a jedan je izgrađen ranije nego što to piše u sadašnjim zapisima o tome, kada su na ove prostore došli prvi Vikinzi.

Starija građevina, koja potiče oko 800. godine nove ere, dugačka je nepunih 100 metara, a rani doseljenici su je koristili kao sezonski lovački kamp. Uz drvenu konstrukciju bili su prisutni i brojni ukrasni artefakti, uključujući rimske i bliskoistočne kovanice, perlice, prstenje i sitne zlatne predmete.

Za otkriće su zaslužni Bjarni F. Ajnarson i tim koji na tom području rade od 2015. godine. Tim je otkrio i ostatke objekta koji datira od 860. do 870. godine, što sada omogućava uvid u način na koji su Vikinzi osnovali seosko naselje.

Nakon kopanja dublje u zemlju, Ajnarson i njegova grupa otkrili su još jedan objekat koji je izgrađen 800. godine.

Zapisi govore o glavnom vikingu Ingolfu Arnarsonu, koji je otputovao iz Norveške zajedno sa prijateljima i rukama na farmi u potrazi za zemljom netaknutom od ljudi. Legenda kaže da je primetio zemlju, koja je sada Island, daleko u daljini i zamolio je bogove da mu ukažu na mesto koje treba da naseli.

Prema legendi, brod je 874. godine stigao na obalu i taj događaj se uzima za momenat dolazaka prvih stanovnika na Island.

Strukture u objektima čiji su ostaci nađenoi su takve da je u njima bilo više prostorija, što ukazuje na to da je u njima živelo više porodica.

Osim predmeta za svakodnevnu upotrebu, nađene su i srebrne kovanice, ukrasne staklene perle, prstenje...

Stručnjaci kažu da su ti predmeti verovatno nabavljani trgovinskim vezama i da je roba sa istoka dolazila u zamenu za meso kita ili morževa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.